Bjud på en amerikansk skaldjursklassiker

I Maryland, Virginia serveras ofta crab cakes på juldagen. Men läckerheten går lika bra att servera en solig sensommardag i augusti!
Den som någon gång sett en amerikansk film eller serie har garanterat uppmärksammat att det ofta serveras crab cakes på restauranger och diners. Denna amerikanska favorit går att spåra ända tillbaka till ursprungsbefolkningen och Chesapeakeregionen. Maträtten befäste sig sedan i Maryland, Virginia och närliggande regioner i östra USA under 1920-talet via nybyggare.

Traditionsenligt pill

Sedan dess har crab cakes blivit en av amerikanernas mest populära maträtter och kanske är en av anledningarna till det att tillagningsprocessen värnar om traditionen – då som nu pillas nämligen krabbköttet för hand.
När vi gör våra take på crab cakes blandar vi bland annat i vårlök, rödlök och dijonsenap i färsen. För att sedan lyfta smakerna ytterligare, på såväl krabbkött som de övriga ingredienserna, droppar vi i Bong Touch of Taste Grönsaksfond.

Perfekta att förbereda

Fonden får sin smak av rostade grönsaker och örter och har som egenskap att binda samman ingredienserna och resultera i en harmonisk mix av distinkta smaker där krabbköttet får glänsa lite extra.
När vi format biffarna låter vi dem vila i kylen i en timme innan stekning, sedan är det bara att fräsa på dem i smör och olja. Och precis som all annan fisk- och skaldjursmat så går tillagningen snabbt och vi räknar med cirka tre minuter på varje sida. Detta innebär att crab cakes med fördel kan förberedas långt innan, för att sedan stekas på precis innan servering – något som faller oss inom storkök och restaurang i smaken!

Crab cakes

  • 2 st ägg
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl vårlök (finhackad)
  • ½ dl rödlök (finhackad)
  • 1 msk Dijonsenap
  • 2 msk Bong Touch of Taste Grönsaksfond
  • 500 g krabbkött (pillat)
  • 3 ½ dl Panko
  • Salt och peppar
  • Smör och olja att steka i
  1. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  2. Forma biffar (ca. 10 stycken) och lägg på en plåt. Låt vila i kyl i ca 1 timme.
  3. Stek biffarna i smör och olja ca. 3 minuter på varje sida.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.