Bjud på mustig gryta med sting i höst

Hösten är här och med den kommer alla härliga mustiga grytor som både ska trygga och värma. Och för oss inom storkök och restaurang är det bara att tacka och ta emot – grytor är både kul och hållbart att tillaga.
När vi ska börja lista fördelarna med att tillaga grytor är det svårt att veta i vilken ände vi ska börja, eftersom att de är så många.

Ha i vad ni vill, och lite till

Till att börja med är de utmärkta att göra på sommarens rester kombinerat med höstens primörer. Dels inbjuder de till att experimentera med både ingredienser och smaker; ett tänk á la ”Man tager vad man haver” är fullt applicerbart på grytor. Det är dessutom en riktig höjdarrätt att tillaga till många eftersom de i mångt och mycket sköter sig själva.

Höstgryta med sting

Just nu är vår favorit en gryta på högrev och chorizo, fullproppad med smaker från bland annat chili, lagerblad, bladpersilja och oliver. Chorizon tillför en lite starkare touch från en supergod korv som är tillagad på späck och fläsk – något som dessutom ger grytan en len och rund smak.
För att lyfta hela denna härliga smakkombination till nya nivåer droppar vi i Bong Touch of Taste Kalvfond, som tillför fyllig smak av brynta kalvben och rostad tomat. Allt som allt blir resultatet en fin och välbalanserad smakhistoria med lite sting. I vårt recept nedan har vi i lite mindre än en deciliter fond, men det är naturligtvis fritt fram att justera detta efter smak och tycke.

Oxgryta med Chorizo

10 personer
Ingredienser
  • 1 ½ kg högrev (tärnad 3×3 cm)
  • 5 st starka Chorizo (skivad)
  • ¾ dl Bong Touch of Taste Kalvfond
  • 1 kg Tomat (krossad)
  • 1 kg röd lök (klyftor)
  • 1 kg röd paprika (skivad)
  • 3 st lagerblad
  • 100 g röd chili (hackad)
  • 2 dl oliver (gröna med pimentos)
  • 1 dl bladpersilja (finhackad)
  • Margarin till stekning
  • Salt och vitpeppar efter smak
  1. Bryn köttet i en gjutjärnsgryta med smör och olja. Salta och peppra
  2. Tillsätt chorizo, lök och paprika och låt fräsa med i ett par minuter
  3. Häll i krossad tomat och lagerblad i grytan. Fyll på med vatten till det täcker köttet.
  4. Koka upp och skumma av.
  5. Häll i kalvfond.
  6. Koka på svag värme i ca 1 ½ timme eller tills köttet är mjukt.
  7. Grovhacka oliverna. Tillsätt oliver, chili och persilja i grytan och rör om.
  8. Låt koka i ett par minuter
  9. Tillsätt salt vid behov, servera

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.