Det är sopptider och vi älskar det! Soppa är en favoriträtt eftersom du i princip kan tillaga den sju dagar i veckan och ändå få till helt olika smakupplevelser dagligen.
Ingen har väl missat att matpriserna har stigit rejält, något som ha inneburit en rockad i matbudgeten för många. En fördel i allt detta trista är att fler får upp ögonen för bönor och baljväxter. De är nämligen utmärkta ersättare till kött, fågel och fisk både vad det gäller smak och näringsinnehåll.
Populär ingrediens
För personer som föredrar vegetarisk kost är detta dock ingen nyhet. Trots att det idag finns massor av vegetariska alternativ i livsmedelsbutiken och på restaurangen så håller bönorna sin ställning som en oerhört populär ingrediens.
Vi har tagit fram en vegetarisk soppa med just bönor. Själva soppan kokar vi på Bong Eko Grönsaksbuljong, som bidrar med en mustig smak av rotfrukter och örter. Därefter har vi i grönsaker och kryddor. För att framhäva smaken av buljongen ytterligare droppar vi i Touch of Taste Eko Grönsaksfond. Resultatet blir en smakrik, proteinrik, vegetarisk soppa fylld med underbara färger och härliga smaker!
Bönsoppa med pesto crème (10 portioner)
- Gul lök (hackad), 3 st
- Paprika (olika färger), 6 st
- Vitlök (pressad), 3 st
- Röd chili (hackad), 2 st
- Smör, 100 gr
- Bong Eko Grönsaksbuljong, 2 msk
- Tomatpuré, 1 msk
- Krossad tomat, 800 gr
- Bong Touch of Taste Eko Grönsaksfond, 4 msk
- Vatten, 1½ lit
- Bönor (kokta blandade), 1 kg
Till servering:
Smetana smaksatt med pesto
Fräs lök, paprika, vitlök och chili i kastrull i smör. Tillsätt grönsaksbuljong, tomatpuré, krossad tomat, grönsaksfond och vatten.
Låt koka på svag värme i ca 30 min, häll i bönor och låt kokas ytterligare 5 min. Servera gärna soppan lite chunky.
Servera med smetanapeston och ett gott bröd till.