Brynt lök – en älskad klassiker

Lök är en given ingrediens i recept från hela världen och en av kökets mest mångsidiga klassiker.

Lök är en given ingrediens i recept från hela världen och en av kökets mest mångsidiga klassiker. Rå lök kan innehålla upp till tio procent sockerarter, vilket faktiskt är lika mycket som ett äpple. När löken bryns på låg värme blir sockret lätt brunt vilket bidrar till en vacker gyllenbrun färg och söt smak.

I Kina har det odlats lök i mer än 3000 år, i Egypten finns lök avbildat i pyramidernas gravkammare och romarna odlade lök i lökgårdar som sköttes av speciella lökgårdsmästare. Sedan medeltiden har löken varit frekvent förekommande i svenska recept och den omnämns så tidigt som i landskapslagarna, en av våra äldsta bevarade skrifter.

Lök är en utmärkt smakförhöjare och den utgör därför grunden i många älskade maträtter. I storkök är det löken som gör hela skillnaden när det ska serveras till exempel vegetarisk gryta, pannbiffar eller köttbullar till ett helt kompani.

Brynt lök är en mångsidig fond med flera smaknyanser som nästan påminner om en kraftig oxfond, men är helt vegansk. Den söt-salta smaken framhäver de andra grundsmakerna och hjälper till att göra maträtter både fylligare och smakrikare.

Bong Touch of Taste Brynt lök lyfter smaken på allt från veganska och vegetariska grytor och soppor till stuvningar, pannbiffar och köttbullar. Fonden gör sig till exempel helt perfekt till denna mustiga ratatouille med paprika och zucchini.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.