Brysselkål, eller rosenkål som den också kallas, är en kålsort med många små runda huvuden (rosor) som utseendemässigt påminner om små vitkålshuvuden.
Utvecklar rosenknoppar efter ett år
Officiellt gjorde den sitt intåg i matlagningen redan under 1300-talet i Belgien, vilket också har lett till att den fått sitt namn. Men vissa historiker menar att brysselkålen odlades redan av romarna i tron om att den kunde stärka deras mentala krafter.
Brysselkålen blir cirka 70 – 80 centimeter hög och det är först efter ett år den utvecklar sina näringsrika rosenknoppar som vi sedan skördar och använder i matlagning.
Rosta kålen med parmesan
I Sverige kanske vi relaterar brysselkål främst med julmat, men den går utmärkt att använda i flertalet rätter och servera både i pasta och i sallad.
Vi vill tipsa om att rosta den gröna lilla kålen med parmesa och vitlök, toppad med olivolja och Touch of Taste Brynt Lökfond. Fonden ger kålen ett extra lyft då den tillför smak av brynt lök. Så enkelt och så vansinnigt gott!
Rostad brysselkål med parmesan och vitlök
10 personer
- 2 kg brysselkål, rensad och halverad
- 5 st vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
- 4 msk olivolja
- 2 msk Touch of Taste Brynt Lökfond
- 100 g parmesan, riven
- salt och nymald svartpeppar
Lägg den rensade och halverade brysselkålen i ett bleck. Blanda olivolja och Brynt Lökfond. Riv parmesan och skiva vitlöken tunt. Häll olivolja och fondblandning över kålen. Salta, peppra och blanda väl. Fördela vitlöken och strö över parmesan. Baka av i ugnen på 200 grader i cirka 20 – 25 minuter.