Brysselkål – mild, söt och perfekt att rosta

Det är den milda och söta smaken som har gjort brysselkål till en favorit i det nordiska köket. Denna nyttiga kålsort passar lika bra som tillbehör till köttet som i gratänger och grytor. Eller varför inte rosta den eller servera den i en kall sallad?
Brysselkål, eller rosenkål som den också kallas, är en kålsort med många små runda huvuden (rosor) som utseendemässigt påminner om små vitkålshuvuden.

Utvecklar rosenknoppar efter ett år

Officiellt gjorde den sitt intåg i matlagningen redan under 1300-talet i Belgien, vilket också har lett till att den fått sitt namn. Men vissa historiker menar att brysselkålen odlades redan av romarna i tron om att den kunde stärka deras mentala krafter.
Brysselkålen blir cirka 70 – 80 centimeter hög och det är först efter ett år den utvecklar sina näringsrika rosenknoppar som vi sedan skördar och använder i matlagning.

Rosta kålen med parmesan

I Sverige kanske vi relaterar brysselkål främst med julmat, men den går utmärkt att använda i flertalet rätter och servera både i pasta och i sallad.
Vi vill tipsa om att rosta den gröna lilla kålen med parmesa och vitlök, toppad med olivolja och Touch of Taste Brynt Lökfond. Fonden ger kålen ett extra lyft då den tillför smak av brynt lök. Så enkelt och så vansinnigt gott!

Rostad brysselkål med parmesan och vitlök

10 personer
  • 2 kg brysselkål, rensad och halverad
  • 5 st vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk Touch of Taste Brynt Lökfond
  • 100 g parmesan, riven
  • salt och nymald svartpeppar
Lägg den rensade och halverade brysselkålen i ett bleck. Blanda olivolja och Brynt Lökfond. Riv parmesan och skiva vitlöken tunt. Häll olivolja och fondblandning över kålen. Salta, peppra och blanda väl. Fördela vitlöken och strö över parmesan. Baka av i ugnen på 200 grader i cirka 20 – 25 minuter.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.