Buljong och fett i smakrik piruett

Buljong – denna mångsidiga smakförstärkare som vi alla har svårt att leva utan. Men visste du att det även går att använda buljongpulver som krydda när du steker?
Med buljong är det enkelt att sätta prägel på maten. Pulvret, som är en torkad variant av avkok som gjorts på kött, fisk, grönsaker eller rotfrukter, har sedan tidigt 1900-tal varit ett självklart inslag i de flesta kök då det är ett billigare och mer bekvämare alternativ är de flytande varianterna.

Stek med buljong

Vi som arbetar i storkök använder torkad buljong dagligen eftersom den är ett naturligt inslag som grund till grytor, soppor och såser. Men det är inte det enda sättet att använda buljong på.
Torkad buljong kan även med fördel fräsas tillsammans med exempelvis lök och rotfrukter när du ska göra en gryta, soppa eller sås. Fett aktiverar nämligen smakerna i buljongen och får fram dem på ett sätt som inte sker om buljongen kokas i vatten. Buljongen kan naturligtvis ackompanjeras av ytterligare kryddor om man så vill.

Svamprätt fri att smakvariera

Vi har tagit fram ett recept på Asiatisk Portabello, en rätt som knepet går finfint att testa på. I rätten nedan kan du som alternativ prova att pudra den stekta svampen med torkad buljong innan du tillsätter vatten och övriga ingredienser.
Portabellon serveras sedan med pak choi och ris. Busenkel och busgod rätt som går att variera och anpassa i oändlighet!

Asiatisk Portabello

10 personer
Ingredienser
  • 10 st portabellosvampar
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl sesamolja
  • 10 st Pak choi
  • 100 g ingefära (riven)
  • 6 st vårlök (strimlad)
  • 3 st röd chili (finhackad)
  • ¾ dl Sweet Chili
  • 1 dl Mrs Cheng´s Japansk Soja
  • ½ dl Bong Ekologisk Hönsbuljong
  • 5 st vitlöksklyftor
  • ½ liter vatten
  1. Dela Pak Choi på mitten och ånga den i cirka 3 minuter. Lägg åt sidan.
  2. Plocka ur fot och gälarna under svampen. Stek svampen hel i gjutjärnspanna i olivoljan, cirka 3-4 minuter per sida.
  3. Riv vitlök och ingefära. Strimla vårlök och chili.
  4. Tag ur svampen ur pannan och skär i tjocka strimlor.
  5. Koka upp vatten med buljong, sweet chili, sesamolja och japansk soja.
  6. Tillsätt riven ingefära, vitlök samt den strimlade svampen. Koka upp och ställ åt sidan.
  7. Lägg Pak Choi i botten på en tallrik. Lägg svamp ovanpå och slå över lite av buljongen.
  8. Toppa med strimlad vårlök och chili.
  9. Servera med nykokt ris

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.