Buljong – storkökets bästa vän

En gryta utan buljong blir lätt smaklös och tråkig. För oss som jobbar i storkök är den torra buljongen ofta räddaren i nöden som dessutom piffar upp soppor och såser.
Buljong är ett avkok på kött, fisk, grönsaker eller rotfrukter som sedan används som grund när man tillagar grytor, soppor och såser. Sedan tidigt 1900-tal har dock den torra varianten, det vill säga buljongtärningar eller buljongpulver, kommit att bli ersättare till övriga buljongformer. Detta för att det är ett billigare och bekvämare alternativ.

Bas på buljong

För oss som arbetar i storkök är buljongpulver bokstavligen talat vardagsmat – något vi använder i matlagningen dagligen. När vi då ska ta oss an en härlig svampgryta är det därför ingen chock att vi använder Bong Grönsaksbuljong som bas.

Bong Grönsaksbuljong tillför en rund och fyllig smak på ett naturligt sätt. Tillsammans med de övriga ingredienserna skapar den en fin smakharmoni som sedan gifter sig fint med huvudrollsinnehavaren i rätten – svampen.

Smaka av med fond

Och nej, det behöver inte vara höst eller svampsäsong för att servera svampgryta. Rätten gör sig perfekt som middag när vår börjar luta åt sommar, men kvällarna fortfarande kan vara en smula kyliga.

Svampsmaken höjer vi med hjälp av Touch of Taste Svampfond och Touch of Taste Lökfond som vi har i precis i slutet. Resultatet blir en härlig smakexplosion som uppskattas av både stora och små.

Svampgryta med tomat

10 personer

Ingredienser
  • 500 g svamp (gärna olika sorter)
  • ½ paprika (röd)
  • ½ paprika (gul)
  • ½ zucchini
  • ½ aubergine
  • 200 g gul lök (grovhackad)
  • 3 msk Touch of Taste Svampfond
  • 3 msk Touch of Taste Brynt Lökfond
  • 800 g tomat (krossad)
  • 1 dl matlagningsvin (vitt)
  • 50 g tomatpuré
  • 150 g rödlök (skivad)
  • 10 g Bong Grönsaksbuljong
  • 10 g vitlök (hackad)
  • 10 g färsk persilja (hackad)
  • 20 g färsk basilika (hackad)
  • 1 msk Oregano (torkad)
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk svartpeppar (grovmalen)
  • 1 tsk timjan (torkad)
  • 2 msk olivolja
  • Salt och vitpeppar efter smak

  1. Skär svamp och paprika i mindre ojämna bitar.
  2. Fräs svampen i en gryta med olivolja. När svampen är genomstekt lägg upp svampen i en form.
  3. Fräs paprika, zucchini, aubergine och gul lök i samma gryta. Lägg upp grönsakerna i samma form som svampen.
  4. Bryn rödlök, vitlök och tomatpuré i grytan tillsammans med rökt paprikapulver, oregano och timjan. När lök och tomatmixen är brynt tillsätt buljong och fräs i ytterligare en minut. Slå på vin och vatten. Rör om och låt koka i 10 minuter på svag värme.
  5. Slå i krossade tomater, den brynta svampen och grönsakerna i grytan. Tillsätt de färska hackade örterna. Koka upp.
  6. Smaka av med fonderna. Låt koka upp och tillsätt salt vid behov.

Servera med kokt ris eller pasta. Väljer du pasta så blir det supergott med riven ost på toppen.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.