Mat och känslor
Det hörs på namnet – comfort food är mat som tröstar och i tider av lågkonjunktur och ett ostabilt världsläge är detta precis vad vi behöver. Mat och känslor hänger nämligen ihop.
Vi föredrar vår comfort food med en nostalgisk touch, samtidigt som vi sätter en modern take på den. På så vis passar den som oftast både stora som små. Här har vi till exempel tagit fram ett recept på aranchini, det vill säga bollar rullade av risotto.
Krispigt och krämigt
Risotto är en italiensk klassisk rätt som är mångas favorit. Genom att ta vara på risotto som blivit över och att forma den till bollar som ni sedan panerar i panko får ni ett resultat som ger krispighet på utsidan och krämighet på insidan, samtidigt som ni inte behöver slänga mat.
Till aranchini väljer vi att servera en läcker umamimajo som enkelt görs genom att blanda majonnäs med Touch of Taste Umamifond. Sedan är det bara att smaka av med salt och peppar och voilà, ni kan servera en rätt som är utsökt, håller en rimlig kalorinivå, och som garanterat ger gästerna comfort.
Aranchini med Umamimajo
10 personer
- 10 portioner Risotto, helt avsvalnad
- 500 g mozzarella
- 1 dl vetemjöl
- 4 dl pankoströbröd
- 3 st ägg
- 3 msk Touch of Taste Umamifond
- 3 dl majonnäs
- 1 dl färsk salvia, hela blad
- Rapsolja till fritering
- Salt och vitpeppar efter smak
- Skär mozzarellan i tärningar, 1 x 1 cm
- Forma bollar av risotton och lägg i en bit mozzarella i mitten av varje boll. Rulla till jämna bollar
- Lägg upp uppvispat ägg, mjöl och panko var för sig i lämpliga kärl
- Dubbelpanera bollarna. Se till så att paneringen inte har några hål eller sprickor. Lägg bollarna på bleck med smörpapper.
- Rör ihop majonnäs och fond. Smaka av med salt och peppar.
- Hetta upp fritösen eller en kastrull med olja till 150-160 grader
- Fritera bollarna i omgångar tills de fått en gyllene yta. Låt rinna av på papper. Salta
- Fritera salviabladen. Låt rinna av på papper
- Arrangera 3-4 bollar per portion på tallrik med tillbehör.