Daal är en gryta som härstammar från det nordindiska köket. Huvudingrediensen är linser, och det är fritt fram att välja vilka sorts linser man vill. I Indien är det dock vanligast att man använder sig av mung daal, det vill säga halverade mungbönor. De kan vara svåra att få tag på i Sverige, men det går som sagt precis lika bra att ha i både röda, svarta eller gröna linser.
För indierna anses matlagningen vara en gudomlig konst och varje indisk provins har ett eget språk – och en egen matkultur. Hur maten tillagas, smakar, äts och dukas fram skiljer sig också mellan norr och söder, samt de olika regionerna.
Eftersom sen stor del av indierna är vegetarianer är baljväxter viktiga råvaror, däribland linser. Det är dessutom billigt med grönsaksrätter i landet. Därför är det inte så konstigt att Dal har blivit en populär maträtt som spridits över hela världen.
I en äkta dal är kryddningen a och o. För att lyfta och få fram smakerna har vi valt att ha i en mix av Touch of Taste Brynt Lökfond och Touch of Taste Grönsaksfond. De balanserar upp och lyfter fram de övriga kryddorna och ger en genuin smak av Indien. Till vår dal har vi dessutom valt att servera ris – då blir den genast enkelt att servera till flera och gör sig utmärkt som en rätt för storkök och restauranger.