Få råvaror – enkel tillagning
Det var på de mexikanska bondgårdarna under 1500-talet som huevos rancheros såg dagens ljus för första gången. Äggrätten skapades för att konsumeras som en andra måltid för bönder som arbetat hårt under morgonens arla timmar.
I dag är huevos rancheros populärt att servera världen över och det är troligtvis det enkla tillagningssättet kombinerat med några få, men noga utvalda råvaror, som gjort den till mångas favorit. Rätten är ett stadigt inslag på restauranger och diners i såväl Mexico som i Nordamerika.
Stabil start på dagen
Basreceptet består av en tomatsås med bönor som man sedan knäcker ner ägg i så att de tillagas i såsen. Vi väljer att servera våra huevos rancheros tillsammans med krämiga avokados, men det är förstås fritt fram att servera med valfria tillbehör – tortillabröd är till exempel populärt.
Att servera huevos rancheros till frukost eller lunch ger matgästerna en stabil start på dagen. Och även om det inte är lika vanligt att vi är uppe och arbetar i ottan i dag, som det var i 1500-talets Mexiko, så behövs det fyllas på med energi – något en smarrig äggrätt hjälper till med i allra högsta grad!
Huevos rancheros
10 personer som frukost/lunch
- 2 st lökar, hackade
- 2 msk finhackad vitlök
- 1-2 msk hackad röd chili
- 2 msk olja
- 1 kg finkrossade tomater
- 500g svarta bönor, kokta
- 2 tsk spiskummin
- 1,5 tsk rökt paprikapulver
- 1 msk socker
- 1 msk pressad lime
- Salt
- Peppar
- Färsk koriander, grovhackad
- 4 ägg
- 5 avokado till servering
Fräs lök, vitlök och chili i oljan. Tillsätt kryddor och krossade tomater, låt det koka sakta 5 minuter. Tillsätt bönorna och låt det koka ytterligare 5 minuter. Knäck i äggen och låt grytan sjuda tills äggen blivit färdiga. Strö över koriander och servera tillsammans med avokado.