Boeuf Bourguignon har sina rötter i regionen Bourgogne i Frankrike, som ligger omkring tio mil sydost om Paris. Rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne, det vill säga köttgryta på burgundiskt vis, men även i Frankrike kallas den oftast bœuf bourguignon. I Bourgogne använder man lokala viner i den mustiga grytan, men det går förstås även bra att ha i andra kryddiga och mustiga eller fruktiga och smakrika röda viner i fyllig stil.
Och även om grytan i dag serveras på många finare restauranger så var det från början en maträtt för bönder. Redan på medeltiden blev den populär eftersom den var både billig och mättande. Dessutom var den enkel att laga till många och kunde göras på styckningsdetaljer som annars inte användes.
Boeuf Bourguignon ska tillagas långsamt för att få köttet mört och fint. Naturligtvis är kryddningen viktig och här kommer en välvald fond in i bilden. Bongs Oxfond finns i praktisk storköksförpackning på två liter, ger en fyllig och kraftig smak och är perfekt för grytor där rödvinet hjälper till att få en utsökt gourmetkaraktär. Så, även om det tar lite tid att laga den så är denna franska favorit absolut värd väntan då resultatet blir en alldeles ljuvlig smakupplevelse.