Men hummer har inte alltid förknippats med festligheter, lyx och flärd. De första som började fånga och äta hummer var ursprungsbefolkningen i delstaten Maine i USA. Då var skaldjuren så vanliga att man kunde gå och plocka dem på stranden vid lågvatten.
Sågs som fattigmansmat
Under 1600-talet började europeiska kolonisatörer att äta köttet, men varken de eller ursprungsbefolkningen värdesatte hummer något speciellt; kolonisatörerna såg det som fattigmansmat och ursprungsbefolkningen hade så mycket av det att de använde det som gödning på sina fält. Det var först under slutet av 1800-talet som hummern började klassas som en delikatess. Bland annat för att det idag populära skaldjuret serverades som delikatess i tågbistros.
Nuförtiden finns det nog inget som definierar en festlig måltid mer än en luxuös hummerrätt. Det fina smakrika skaldjuret har sedan länge sin självklara plats på nyårsbordet, och i soppform är det en fenomenal öppning på middagen.
Hummersoppan ger bra balans
Vi inleder gärna vår flerrätters med hummersoppa när huvudrätten består av mört kött, till exempel oxfilé. Soppan och filén ger middagen som helhet en bra balans och smakerna blir fina kontraster.
När vi tillagar vår hummersoppa använder vi Touch of Taste Hummerfond. Fonden lyfter smaken på de övriga råvarorna och förstärker därmed smakupplevelsen. Touch of Taste Hummerfond finns dessutom i praktisk storköksförpackning på 1 liter – en dröm för storkök och restauranger nu när årets festligaste högtid nu står för dörren. Gott nytt år!
Klassisk hummersoppa
ca 25 minuter
- 1 lök, hackad
- 2 msk smör
- 2 msk tomatpuré
- ½ dl Touch of Taste Hummerfond
- 3 dl vitt vin
- 5 dl mjölk 3%
- 8 dl vispgrädde 40%
- Köttet från 2 kokta humrar
- 6 dl crème fraiche
- Färska örter