En klassiker på nyårsfesten

Man skulle kunna säga att det är den perfekta förrätten när det vankas nyårsmiddag. För vad kittlar smaklökarna på ett lenare och bättre sätt än en krämig hummersoppa?

Men hummer har inte alltid förknippats med festligheter, lyx och flärd. De första som började fånga och äta hummer var ursprungsbefolkningen i delstaten Maine i USA. Då var skaldjuren så vanliga att man kunde gå och plocka dem på stranden vid lågvatten.

Sågs som fattigmansmat

Under 1600-talet började europeiska kolonisatörer att äta köttet, men varken de eller ursprungsbefolkningen värdesatte hummer något speciellt; kolonisatörerna såg det som fattigmansmat och ursprungsbefolkningen hade så mycket av det att de använde det som gödning på sina fält. Det var först under slutet av 1800-talet som hummern började klassas som en delikatess. Bland annat för att det idag populära skaldjuret serverades som delikatess i tågbistros.

Nuförtiden finns det nog inget som definierar en festlig måltid mer än en luxuös hummerrätt. Det fina smakrika skaldjuret har sedan länge sin självklara plats på nyårsbordet, och i soppform är det en fenomenal öppning på middagen.

Hummersoppan ger bra balans

Vi inleder gärna vår flerrätters med hummersoppa när huvudrätten består av mört kött, till exempel oxfilé. Soppan och filén ger middagen som helhet en bra balans och smakerna blir fina kontraster.

När vi tillagar vår hummersoppa använder vi Touch of Taste Hummerfond. Fonden lyfter smaken på de övriga råvarorna och förstärker därmed smakupplevelsen. Touch of Taste Hummerfond finns dessutom i praktisk storköksförpackning på 1 liter – en dröm för storkök och restauranger nu när årets festligaste högtid nu står för dörren. Gott nytt år!

Klassisk hummersoppa

10 personer som förrätt
ca 25 minuter
  • 1 lök, hackad
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ dl Touch of Taste Hummerfond
  • 3 dl vitt vin
  • 5 dl mjölk 3%
  • 8 dl vispgrädde 40%
  • Köttet från 2 kokta humrar
  • 6 dl crème fraiche
  • Färska örter
Hetta upp en kastrull med smör och lök, låt det fräsa några minuter. Lägg i tomatpurén och låt det fräsa med en minut. Slå i fond och vin, låt det koka tills hälften återstår. Slå i mjölk och grädde och låt soppan koka sakta i 5 minuter. Smaka av med fond, salt och peppar. Dela hummerköttet i fina bitar och värm det försiktigt i en liten kastrull tillsammans med några matskedar vin. Mixa och sila soppan, servera den i varma tallrikar eller skålar tillsammans med hummer, crème fraiche och örter
Tips – Du kan smaksätta soppan med några stänk konjak, sherry eller madeira.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.