Enkel mat med mycket smak

Med små enkla knep är det lätt att tillföra en till synes enkel maträtt massa smak. Och i tider då vi mer än någonsin tidigare är nödgade att tänka på råvarukostnader är dessa knep utmärkta ess i rockärmen för storkök och restauranger.

Lågkonjunkturen har bidragit till att många svenskar har behövt lägga om sina matvanor och studier har visat hur allt fler exempelvis köper bönor, som är ett billigare alternativ till protein.

Pimpa med fond

Att ha ett ekonomiskt tänk gäller förstås inte desto mindre storkök och restauranger. En budget ska gå ihop, något som kan bli en utmaning när en del råvaror stigit i pris med över 50 procent.

Men det finns knep att ta till för att göra den där enkla rätten till en smakrik lyxvariant av sig själv. Vi har till exempel pimpat en krämig mac’n cheese med härliga och rena smaker från Touch of Taste Grönsaksfond.

Experimentera er fram

Vi droppar helt enkelt i Touch of Taste Grönsaksfond i den sås om vi sedan ugnsgratinerar pastan och osten i. Resultatet blir en gratäng som inte lämnar något att önska. Fonden låter osten vara kvar i centrum – den ger den helt enkelt bara en skjuts i rätt riktning och sätter guldkant på maträtten.

Men detta är bara ett exempel av tusentals. Våga experimentera och testa er fram för att hitta era unika knep att höja smakerna. Med Touch of Tastes breda sortiment blir möjligheterna nästintill oändliga.

Mac´n Cheese

10 personer
 • 1 kg makaroner (gärna armbågsmakaroner)
 • 240 g smör (osaltat)
 • 140 g vetemjöl
 • 2 liter mjölk (standard)
 • 900 g Cheddar (mellanlagrad, rive)
 • 450 g Gruyère (riven)
 • 3 msk Touch of Taste Grönsaksfond
 • 1,5 tsk paprikapulver
 • 120 g panko ströbröd
 • Salt och Vitpeppar efter smak
 1. Koka upp pastavatten i en stor kastrull eller gryta
 2. Smält smör i en gryta, häll i mjölet och rör ut det så att inga klumpar finns kvar. Låt mjölet rosta på svag värme i ett par minuter utan att ta färg
 3. Koka pastan enligt anvisning
 4. Häll i mjölken i redningen lite i taget och vispa ut efter varje gång så att inga klumpar bildas låt koka på svag värma i ca 10 minuter. Smaksätt med Touch of Taste Grönsaksfond.
 5. Häll av pastan och spola den så att kokningen avslutas
 6. Blanda i 2/3 av den rivna osten i såsen tillsammans med paprikapulver
 7. Blanda samman såsen och pastan. Häll upp i lagom stor form
 8. Toppa formen med resterande riven ost och panko
 9. Gratinera i ugnen på 180 grader i 25-30 minuter

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.