Det är den franska lilla smörgåsen, kanapé, som är föregångare till det vi idag kallar för fingerfood; man ska kunna äta maten stående och med fingrarna. Men vad som räknas in som fingerfood kan variera beroende på vem du frågar.
En del anser kanske att tacos är fingerfood, andra menar att pizza är det. När vi pratar om fingerfood tänker vi brett – äts det med fingrarna är det att betrakta som fingerfood, helt enkelt.
Kommer ur Streetfood
Oavsett vad så är fingerfood hämtad ur gatumaten, så kallad streetfood. Maten köps ur en vagn eller bil och ska vara förpackad så att den ska kunna ätas på gatan, oftast utan bestick. Streetfood dök upp redan i antikens Grekland, men det vi kallar för streetfood idag är förknippat med det som dök upp i USA i början på 1900-talet.
Nuförtiden äter vi dock inte bara maten på gatan under lunchrushen utan vi beställer den även på restauranger eller tillagar den hemma. Och det finns många favoriter. Vi vill slå ett slag för det friterade – det går i princip att fritera vad som helst och det blir gott. Här är det nämligen själva paneringen som är den viktiga.
Fond i paneringen
För att maten ska få den där riktigt krispiga ytan panerar vi två gånger. Första lagret är en smet med gräddfil, kryddor och Touch of Taste fond som smaksättare. Andra lagret består av mjöl och kryddor. Resultatet blir ljuvligt!
Gällande fonden funkar det fint med vilken som, egentligen. Det är bara att prova sig fram. För storkök kan det dock vara en fördel att välja någon av de fonder som finns på enlitersflaska, som till exempel Touch of Taste Grönsaksfond.
Friterad fingerfood, krispig och god
6-8 portioner
ca 45 minuter
800g kycklinginnerfiléer, svamp, räkor, tofu eller något annat som passar som snax
Panering nr 1:
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin, mald
1-3 krm chilipulver
3 dl gräddfil
2 tsk ToT
Panering nr 2:
3 dl vetemjöl
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk spiskummin, mald
Till fritering:
1 liter frityrolja
Vispa samman ”panering nr 1” och lägg i det som skall friteras. Låt det ligga i smeten 30 minuter. Rör ihop ”panering nr 2”. Lyft upp råvarorna ur smeten, lägg det i mjölet och vänd runt så mjölet täcker. Hetta upp olja till 180 grader. Fritera råvarorna tills de är krispiga och genomstekta. Om det är stora bitar så fritera dem 2 gånger.