Glaze, eller glasyr som det heter på svenska, är en kryddblandning som penslas på köttet eller grönsakerna innan grillning. Till skillnad från marinad skapar glazen en lite kladdig yta som karamelliseras, då den innehåller något sött som till exempel honung eller sirap. Tricket är alltså att inte göra glazen för tunn, så att den rinner av köttet eller grönsakerna som penslas, utan att få till en tjockare konsistens så att den stannar kvar och absorberas av maten.
En glaze till flera grillrätter
Det är förstås fritt fram att experimentera som man vill med olika glazes, men vi är förtjusta i glaze som passar bra till många olika grillrätter. Vi brukar tillaga en stor sats som sedan kan förvaras i restaurangkylen och användas på köttet ena dagen, kycklingen andra dagen och grönsakerna den tredje.
Fond tar fram smakerna
Ett exempel på en sådan allroundglaze är en fräsch Senap och Mango Glaze, smaksatt med senapsfrö, mango, äppelcidervinäger, röd chili, strösocker och Bong Touch of Taste Ekologiska Grönsaksfond. I vårt exempel nedan penslar vi en saftig oxbringa med denna smakbomb.
Bong Touch of Taste Ekologiska Grönsaksfond får sin fylliga smak av från lök och rotsaker. Den består av naturliga råvaror och tillför glazen rena och klara smaker som kommer fram tydligt. Resultatet blir en glaze som ger oxbringan en ljuvlig smak med bra balans, vilket i sin tur sätter guldkant på grillningen.
Senap och Mango Glaze
10 personer
- 400g finhackad mango (2 st mogna mangos)
- 30g senapsfrö, gult
- 3 msk äppelcidervinäger
- 1 dl vatten
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
- 15g finhackad röd chili (utan kärnor och membran)
- svartpeppar
Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka ihop på svag värme i ca 20 minuter Pensla kokt rimmad oxbringa med glazen och grilla eller värm köttet i ugn tills det är genomvarmt. Servera en fräsch sallad till.