Gott nytt umami-år

Grått, mörkt och kallt. De svenska höst- och vintermånaderna brukar inte beskrivas i speciellt positiva ordalag. Men så händer något i slutet på december. Vi går ett nytt år till mötes och plötsligt infinner sig känslan av att ladda om batterierna.

På nyårsafton äter vi den sista middagen för det gångna året innan vi tar steget in i ett nytt och okänt år. Detta väljer vi oftast att fira med en riktigt lyxig supé. Med smaker från hav, skog och växtriket intar vi en ordentlig festmåltid för att tacka för det som varit, lämna det bakom oss och välkomna det som ligger framför oss.

En del ställer sig i köket och lagar denna betydelsefulla måltid, antingen själv eller tillsammans med familj och vänner. Andra beställer hem från restauranger eller caterar mat från storkök. Oavsett vilket man väljer är det värt att notera att en smak av umami sätter en pikant smak på nyårsmaten – fylligheten och rundheten får det att vattnas i munnen och ger oss i matväg ett värdigt slut och ett gott nytt.

Och varför inte även passa på att avlägga ett nyårslöfte om att ta din matlagning ett steg till? Prova till exempel vår umamifond och laborera med grytor och såser – bara din fantasi sätter gränser. Ett nytt år innebär nya möjligheter, prova till exempel att göra din egen ramen.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.