Grillad melon ger sommarbuffén söt och saftig ton

Visste ni att det går att grilla vattenmelon? Resultatet blir en söt, saftig och en smula rökig filé som mättar i sommarvärmen.

Vattenmelon tillhör familjen gurkväxter och stammar från Kalahariöknen i södra Afrika. Numera odlas den dock i varma områden över hela världen.

Marinad på Mrs Cheng’s soja

De flesta av oss förknippar troligtvis vattenmelon med mellanmål eller dessert. Men faktum är att den populära sommarfrukten även går att lägga på grillen och servera som huvudrätt.

Vi väljer att marinera vår vattenmelon innan vi lägger den på grillen. Marinaden i sig är baserad på Mrs Cheng’s japanska soja blandad med tahini, balsamvinäger, tomatpuré, lime, hot sauce, vitlök samt sesam- och rapsolja.

Perfekt rätt att förebereda

Den är enkel att slänga ihop eftersom det bara är att blanda samman samtliga ingredienser. Därpå ska den endast vila en stund i kylen – något som innebär att den går utmärkt att förbereda en eller ett par dagar innan användning.

Och även melonen går att preppa eftersom att den ska saltas och ugnsbakas först innan den sedan ska få marineras. När det väl är dags att grilla är allt klart och det återstår bara att slänga på den på grillen eller grilla i ugnen. Vid servering funkar den sedan likväl på ett buffébord som stjärnan i en egen rätt med valfria tillbehör – för att hålla somrig ton på kan en somrig sallad med fetaost till exempel passa.

Grillad melonfilé

10 personer på buffé

  • 2 små vattenmeloner
  • Salt

Marinad:

  • 4 msk Mrs Chengs japansk soja
  • 2 msk balsamicovinäger
  • 2 msk Thaini
  • 1 msk tomatpure
  • 1 msk pressad lime
  • 1-3 tsk hotsauce, t ex Tabasco
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 1 tsk sesamolja
  • 3 msk rapsolja

Vispa samman marinaden och låt den vila i kylen. Skala melonen och gnid in den med en nypa salt. Lägg melonen i en ugnsfast form och baka den i ugnen, 1 timme på 200° därefter 1,5 timme på 150°, snurra och vänd melonen med jämna mellanrum. Ta ut melonen och skåra ytan med vass kniv. Gnid in hälften av marinaden och täck formen med plast. Låt den svalna och sedan vila i kylen under natten. När det är dags att servera så grilla den på indirekt värme i grill alternativt ugn. Pensla på resterande marinad under grillningen.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.