Grillsmaken kommer inte från kolen – men förgylls av marinaden

En vanlig missuppfattning är att en kolgrill är ett måste för att få till den där härliga grillsmaken.

Men faktum är att grillsmaken inte kommer från kolen utan från det fett som droppar ner på grillen, som sedan förångas och tränger tillbaka in i det som grillas. Därför går det precis lika bra att grilla på en gasolgrill eller en elektrisk grill för att bli en grillmästare i storköket.

Vid grillning bör istället fokus lägga på bra råvaror och marinad. Det går till exempel alldeles utmärkt att använda Touch of Tastes fonder till marinering. Pensla till exempel flanksteken med Kalvfond, laxen med Grönsaksfond eller kycklingen med Umamifond. Detta skapar en stekyta på råvaran som ger upphov till helt nya aromer och smaker och går under namnet Maillardeffekten – efter upphovsmannen tillika kemisten Louis Camile Maillard.

Vad som händer är att det sker en kemisk reaktion mellan kolhydrater och proteiner i fonden och råvaran som sedan formar smakmolekyler i mängder av kombinationer. Kort sagt kan man säga att nya smaker bildas – smaker som gör att vi är så förtjusta i rostad och grillad mat.

Touch of Tastes fonder är mångsidiga och finns i ett flertal olika smaker, däribland helt ekologiska sådana. Vill man ta fram en egen marinad så utgör en av dessa fonder en fullgod grund och fungerar även här som en riktig smaklyftare. Testa till exempel att koka ihop en bastingsås med Touch of Taste Umamifond. Enkelt och ljuvligt gott att pensla fläskköttet, rotsakerna eller laxen med innan grillning.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.