Grillspett på japanskt vis

Yakitori – en japansk variant av plockmat som i sitt original består av grillad kyckling uppförd på spett – men det går förstås att variera. Som vanligt är det bara fantasin som sätter gränserna.

Det är oklart exakt hur och när yakitorin uppstod, men man vet att det under den era som kallas för Edo-perioden omkring 1600-talet poppade upp matvagnar som snabbt blev en naturlig del av stadsbilden i dåtidens Tokyo. Här serverades det vi idag refererar till som yakitori.

Rätten blev snabbt populär och är det än idag av flera anledningar – dels är det relativt billig mat men framförallt går yakitori att variera i alla möjliga konstellationer. I Japan har de flesta städer sin egen variant som är lokalt förankrad. Det finns till och med restauranger med Michelinstjärnor som specialiserat sig på spetten.

Och spett, ja – hörde vi lättlagat? Det är som bekant otroligt behändigt att tillreda spett eftersom det går att förbereda för att sedan bara grilla i några minuter innan servering. Stora sällskap är därmed inga som helst problem.

Vi vill tipsa om yakitorispett med biff som penslas med sås under grillning. Här är nyckeln Touch of Tastes Kalvfond som binder samman de övriga smakerna i såsen för att sedan framhäva och höja biffens smak. Det vill säga – förbered, grilla, pensla, servera!

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.