Förenklat kan man säga att umami är detsamma som glutamat, det vill säga saltformen av glutaminsyra. Det finns naturligt i många råvaror som till exempel svamp och tomat. Men även i sojasås, fisksås och misosoppa.
Umami är starkt förknippat med det asiatiska köket, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att den upptäcktes i Japan för omkring 100 år sedan av den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda. Dessutom betyder ordet umami ungefär god eller delikat smak, på japanska. Dess uppgift är nämligen att lyfta fram och förena smaken på de övriga ingredienserna för att nå fram till en balanserad och välsmakande helhet.
I dag förekommer den femte grundsmaken även flitigt hos västerländska restauranger och storkök. Därför har vi tagit fram Touch of Taste Umamifond som gör det enkelt att piffa till maten och ge den en rund och buljongaktig smak som går hem hos både stor och liten. Prova gärna vår Smashed Gurksallad i vilken vi har i Umamifond – en fräsch och god sommarsallad som ger ett smakavtryck som består.