Grundsmaken som förenar

Sött, salt, surt, beskt – du har säkert rabblat dessa fyra grundsmaker i all oändlighet. Därför var det ganska uppiggande i början av 2000-talet när det tillkom en femte grundsmak – umami.

Förenklat kan man säga att umami är detsamma som glutamat, det vill säga saltformen av glutaminsyra. Det finns naturligt i många råvaror som till exempel svamp och tomat. Men även i sojasås, fisksås och misosoppa.

Umami är starkt förknippat med det asiatiska köket, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att den upptäcktes i Japan för omkring 100 år sedan av den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda. Dessutom betyder ordet umami ungefär god eller delikat smak, på japanska. Dess uppgift är nämligen att lyfta fram och förena smaken på de övriga ingredienserna för att nå fram till en balanserad och välsmakande helhet.

I dag förekommer den femte grundsmaken även flitigt hos västerländska restauranger och storkök. Därför har vi tagit fram Touch of Taste Umamifond som gör det enkelt att piffa till maten och ge den en rund och buljongaktig smak som går hem hos både stor och liten. Prova gärna vår Smashed Gurksallad i vilken vi har i Umamifond – en fräsch och god sommarsallad som ger ett smakavtryck som består.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.