Hälsosam hawaiisk trendmat

Det har knappast undgått någon att en het trend i matväg är så kallade poké bowls – en hawaiiansk rätt som består av tre lager; ris, fiskbitar eller vegetariska alternativ och topping. En fräsch och god snabbmatsrätt som går att experimentera med nästan hur mycket som helst.

Poké (uttalas poh-kay) betyder ”att skiva” eller ”att skära i bitar” på hawaiiska och är en rätt som i sitt original består av rå fisk skuren i bitar, dock finns det naturligtvis flera vegetariska varianter i dag. På Hawaii är poké nationalrätt, men det var först runt 2010 som den blev populär utanför ön. I Sverige serveras den i bowls på asiatiska restauranger.

Själva rätten har sitt ursprung i att hawaiiska fiskare ville ta vara på hela fisken – man marinerade helt enkelt de bitar som blev över av dagens fångst och lade dem sedan på en bädd av ris. När Kalifornien sedan plockade upp maten som hälsomat och kändiseliten började marknadsföra den på sociala medier fick den en rejäl boom. I dag finns det till exempel ett par kedjor i Sverige som specialiserat sig på poké bowls.

Poké bowls är tacksamt på flera sätt– förutom att det är otroligt gott och hälsosamt så går rätten snabbt att tillreda och är dessutom enkel att göra till ett större sällskap. För storkök är det inte svårare än att koka upp en stor laddning ris. Med en skvätt Bong Touch of Taste Umamifond i kokvattnet får riset en distinkt och delikat smak. Marinera sedan fisken, eller vad du väljer att använda, och skär och skiva grönsaker samt annat du vill ha i. Den sista touchen fås genom att toppa med en enkel, men ljuvlig dressing. Här är en av våra receptfavoriter, då vi bytt ut fisken mot kål, att ta inspiration från. Smaklig spis!

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.