Höstens Delikatess: Viltskavsgryta med kantareller

När hösten är på ingång och luften blir krispigare finns det få saker som slår en varm, mustig gryta som samlar smakerna från skogen. En rätt som verkligen fångar höstens essens är viltskavsgryta med kantareller.

Viltskav, tunt skuret viltkött, är en klassisk ingrediens i norrländska köket som passar fantastiskt bra i en gryta. Men vad som lyfter denna gryta till nästa nivå är skogens guld – kantarellerna.

Textur och smak

Svampens jordiga, nötiga smak harmoniserar perfekt med det smakrika viltköttet och skapar en rätt som känns både lyxig och rustik. De krämiga kantarellerna tillför både textur och smak som förhöjer hela upplevelsen.

Byt kött mot svamp

Om du vill göra rätten lite mer klimatsmart eller anpassa den för gäster som kanske vill undvika kött, fungerar svamp utmärkt som ersättare. Svamp har en fantastisk förmåga att efterlikna köttets textur och kan ge rätten en minst lika rik och fyllig smak. I viltskavsgrytan kan du helt enkelt byta ut en del eller allt av köttet mot extra mycket kantareller eller andra svampar, såsom karljohanssvamp eller kungsmussling. På så sätt får du en gryta som är både klimatsmart och minst lika god!

Vi har dessutom i Bong Touch of Taste Viltfond för att sätta guldkant på grytan. Resultatet blir en ljuvlig höstgryta som lämnar få gäster oimponerade!

Viltskavsgryta

10 personer

  • 1,2 kg viltskav
  • 50 g smör
  • 3 dl hackad lök
  • 500 g blandad svamp, strimlad
  • 2,5 dl soltorkad tomat, strimlad
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk viltfond
  • Smör till stekning
  • Salt & svartpeppar
  • Maizena

Till servering:

Potatismos
Lingon

Gör så här:
Bryn lök, svamp och skav i smör på hög värme. Tillsätt tomat, senap, fond och grädde/crème fraiche. Låt koka upp och puttra några minuter. Smaka av med fond, salt och peppar. Om grytan känns för rinnig så red med lite Maizena utrört i vatten. Servera grytan med potatismos och lingon.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.