Hummerfiske med respekt för framtida bestånd

Sommaren är passerad och vi närmar oss det årliga hummerfisket, som i år börjar måndagen den 27 september och avslutas den 31 december. Och för att hummerfisket ska kunna finnas kvar i framtiden är det viktigt att det bedrivs på ett sätt som vårdar och skyddar beståndet.

Till att börja med är det enbart tillåtet att fiska hummer med så kallade hummertinor. Skulle man få upp en hummer med hjälp av något annat redskap måste den omedelbart släppas ut i havet igen. Sker hummerfisket som fritidsfiske får sammanlagt högst sex hummertinor användas samtidigt. Hummerfiskare med licens får ha högst 40 hummertinor. Dessutom måste redskapen märkas så att det framgår vem som använder redskapet. För fritidsfiskare ska dessutom bokstaven F finnas märkt.

De första uppgifterna om hummerfiske finns noterade från 1500-talet. Då användes istället långa trätänger för att fånga humrarna. Troligtvis var hummerbeståndet mycket större under denna tid och därför förekom förmodligen fisket på grundare vatten än idag. Sedermera byttes trätängerna ut mot sänkhåvar – det var först under 1600-talet som hummertinor infördes av holländska hummergrossister.

För att privatpersoner, fiskebodar, restauranger och storkök ska kunna vara säkra på att den hummer de köper in och tillagar, säljer eller serverar har fiskats enligt de regler och föreskrifter som råder finns MSC-märkningen, en märkning som är lika med en stämpel på att hummern är fiskad med omtanke och hänsyn till både miljö och bestånd. MSC står för Marine Stewardship Council och är en icke-vinstdrivande organisation som i över 20 år har arbetat för att uppfylla de hållbarhetskrav som finns kring sjömat.

Bong Touch of Tastes Hummerfond är naturligtvis MSC-märkt och en stjärna i fisk- och skaldjursrätter – oavsett om det rör sig om en gryta, en soppa eller en kall sås. Bara droppa i och smaka av för att förstärka den ljuvliga och rena smaken av skaldjur, sälta och hav.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.