Klara, färdiga, skala!

Det är skaldjurssäsong och dags för en av svenskarnas favorittillställningar – räkfrossan!
En lyckad räkfrossa går hem hos de flesta. Vi svenskar är inte speciellt komplicerade när det kommer till gillen – att sitta ner tillsammans kring ett bord och skala och äta förkokta räkor tills vi storknar anses vara rena rama festen!
För oss som arbetar i storkök och restaurang handlar det förstås mycket om räkorna. Den vanligaste räkan att servera i Sverige är nordhavsräkan som fiskas utanför västkusten. Nordhavsräkan blir röd vid kokning och finns att tillgå både som frys- och färskvara.

Umami ger smakexplosion

Men, det som gör räkfrossan oförglömlig är de kalla såser som serveras till. Därför har vi tagit fram recept på tre riktigt smarriga sådana.
Majonnäs är alltid vinnare på skaldjursbordet. Vi har pimpat vår med Bong Touch of Taste Umamifond som gör att det exploderar i munnen i en mix av umami, sälta och fyllighet. För att mildra den direkt intensiva smaken har vi i crème fraiche som ger såsen en lenare ton.

Örtigt och syrligt

Och kombinationen majonnäs och crème fraiche är utmärkt som bas för en rad kalla dippar och såser. En annan variant är att smaksätta med dragon och Bong Touch of Taste Brynt Schalottenlökfond. Fonden smakar som den heter och blir ett perfekt komplement till dragonens skarpa och bittersöta arom.
Slutligen ställer vi gärna fram en syrligare sås, gjord på crème fraiche, rostad citron, socker och dijonsenap. För att lyfta smaken och fräschheten droppar vi i Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond. Resultatet blir friskt, gott och ett utmärkt komplement till räkorna!

Umamimajo

  • 9 dl majonnäs
  • ½ dl Crème Fraiche
  • ½ dl Bong Touch of Taste Umamifond
  • Salt och peppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Dragondipp

  • 6 dl majonnäs
  • 3 dl Crème Fraiche
  • ½ dl Bong Touch of Taste Brynt Schalottenlöksfond
  • 1 ½ msk dragon (finhackad)
  • Salt och peppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Rostad citroncreme

  • 6 dl Crème Fraiche
  • 2 st citroner
  • 1 ½ msk socker
  • ½ dl Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
  • 1 msk Dijonsenap
  • Salt och peppar
  1. Tvätta citronen och riv skalet. Dela citronen och rosta den med snittytan ner i het stekpanna.
  2. Pressa citronsaften över det rivna skalet och låt stå.
  3. Vispa upp crème fraichen och tillsätt citronsaften med skalet.
  4. Smaka av med salt och peppar, socker och tillsätt dijonsenap.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.