Klassiker i tårttappning

En klassisk rulltårta träffar sällan fel – det populära bakverket har sedan länge en varm plats i våra hjärtan. Med IsoMitta mousse blir den dessutom lätt som en plätt att slänga ihop. Här är vår take på en Charlotte Russe – det vill säga en tårta gjord på just rulltårta. 
Till fikat, efter maten eller bara när man är sugen på något sött – rulltårtan är en trofast vän som få kan tacka nej till. Oftast handlar det dock om färdigköpta rulltårtor, varför vi vill dela med oss om hur enkelt det faktiskt är att göra egen rulltårta. Hemligheten stavas IsoMitta.

Perfekt att förvara i kylen

IsoMittas sortiment består av färdiga mousser och dessertkrämer som går snabbt och enkelt att tillreda. De är naturligt sötade, gjorda på färska, solmogna ingredienser och är helt fria från tillsatser. Genom att använda raffinerade torkmetoder är dessutom hållbarhetstiden på både moussen och dessertkrämen förlängd till hela 720 dagar – perfekta att ha på lager med andra ord.
För att festa till rulltårtan ytterligare använder vi den för att baka en smarrig Charlotte russe-tårta. Och eftersom att det är juletider pimpar vi den så att dess smaker passar perfekt efter en ordentlig helgmåltid.

Smak av citron och skog

Vi har använt IsoMitta Citronmousse som fyllning i rulltårtan. Efter att vi sedan klätt en rundbottnad skål med tunna skivor av rulltårtan fogar vi ihop skivornas kanter och fyller sedan upp skålen med en frisk lingonfyllning, gjord på en bas av IsoMitta Lingonmousse.
När tårtan har stelnat i kylen vänder vi upp den på ett fat och toppar med en smarrig italiensk maräng. Resultatet blir en fräsch och spröd tårta med frisk citronsmak och med touch av skogens guld som dessutom är en fröjd för ögat!

Julig Chalotte russe

Glutenfri, Laktosfri, Fri från Sojaprodukter
10 portioner
Ingredienser
Rulltårta
  • 6 st Ägg
  • 160 g Socker
  • 110 g Potatismjöl
  • 20 g Glutenfri mjölmix
  • 15 g Kakaopulver
  • 4 g Bakpulver
Fyllning Rulltårta
  • 40 g IsoMitta Citronmousse (Dabas: Citronmousse art nr 538739)
  • 150 g Laktosfri mjölk 3%
Lingonmoussefyllning
  • 200 g Vatten
  • 2 st Gelatinblad
  • 100 g Laktosfri vispgrädde
  • 100 g IsoMitta Lingonmousse (Dabas: Lingonmousse art nr 538745)
  • 25 g Lingonpuré
  • 200 g Färskost, naturell
  • 40 g Socker
  • 15 g Vatten

Italiensk Maräng

  • 210 g Socker
  • 50 g Vatten
  • 125 g Äggvita (cirka 4 st)
Rulltårta.
Tillaga med fördel en eller två dagar innan tårtan skall serveras.
  1. Väg upp de torra ingredienserna till rulltårtan.
  2. Vispa ägg och socker poröst. Sikta över de torra ingredienserna och blanda väl.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut kaksmeten jämnt över pappret.
  4. Grädda i 175 grader i cirka 15 – 20 minuter (beroende på ugn).
  5. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och låt svalna under duk.
Fyllning Rulltårta
  1. Vispa samman alla ingredienserna till citronmoussen – vispa i cirka 15 minuter.
  2. Bred ut moussen på den bakade rulltårtsbottnen.
  3. Rulla ihop tårtan och linda in tårtan i plastfilm. Ställ in i kylen över natten.
Nästa dag
  1. Klä en 3,5 liters rundbottnad skål med plastfilm.
  2. Skär rulltårtan i tunna skivor och klä skålen invändigt med skivorna. Spara en del av rulltårtan till bottnen på Charlotte russ-tårtan.
  3. Ställ in skålen i kylen.
Lingonmoussefyllning
  1. Blötlägg gelatinbladen i vatten.
  2. Vispa den laktosfria grädden i en skål tills den blir ett fast skum.
  3. Mät upp IsoMItta Lingonmousse och laktosfri mjölk. Vispa moussen med elvisp eller i en köksassistent i cirka 10 minuter.
  4. Tillsätt färskost, socker, lingonpuré och den vispade grädden och vispa ut allt till en jämn smet.
  5. Smält Gelatinbladet i kokande vatten. När gelatinet är smält tillsätt det till lingonmoussen under omrörning.
  6. Ta ut den rulltårtsklädda skålen och fyll upp den med lingonmoussen.
  7. Jämna till tårtan så att lingonmoussen fördelas ut i kanterna och får en jämn och plan topp. Skiva den sista biten rulltårta och lägg på toppen. Ställ in i kylen och låt stelna (helst över natten).
Italiensk Maräng
  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader. När den når cirka 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
  2. Häl ner sockerlagen med en tunn stråle i den vispade äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
  3. Fördela marängen jämnt över hela bakverket och bränn av den med en gasbrännare.
  4. Garnera tårtan med tinade lingon och pepparkakssmulor

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.