Som med så många andra maträtter går åsikterna kring hur Reuben Sandwich uppstod isär. En anekdot säger att den togs fram av Arnold Reuben som ägde Reuben’s Restaurant & Delicastessen i New York under tidigt 1900-tal. Enligt honom kom det en dag in en kvinna som var skådespelerska som seplade in en film i kvarteret tillsammans med Charlie Chaplin. Hon bad om en stor macka med olika toppings och Arnold Reuben slängde då ihop det vi idag kallar för Reuben Sandwich till henne.
Tog med sina väninnor
Hon ska ha tyckt att den var alldeles ljuvlig och åt upp den i ett nafs. Några dagar senare kom hon tillbaka och hade då ett släptåg väninnor med sig som alla ville beställa en likadan. Och på så vis växte den i popularitet.
En annan historia säger att det är Nebraskagrossisten Reuben Kulakofsky, som var verksam under samma tid som Arnold Reuben hade sin restaurang, som är upphovsman. Han ska ha varit medlem i en pokerklubb tillsammans med ett gäng andra herrar inom matbranschen som gillade både poker och att experimentera fram mästerliga mackor. Reuben Kulakofsky ska då ha presenterat en Reuben Sandwich och de andra blev så imponerade att de satte upp den på sina respektive restaurangers menyer.
Montersuccé
Hur det än ligger till så var Reuben Sandwich här för att stanna, något vi är mycket glada för. Under Fastfood & Café Restaurant Expo, FFCR, i Malmö den 24 – 25 september passade vi på att bjuda våra monterbesökare på vår take på Reuben Sandwich. För att lyfta fram smakerna på ingredienserna I dressingen droppar vi i Touch of Taste Umamifond, något som gjorde succé och blev en snackis bland monterbesökarna.
Reuben Sandwich
Recept för 10 personer
Russian Dressing:
- 2 ½ dl majonnäs
- ½ dl chilisås
- 2 msk Dijonsenap
- 1 st gul lök, finhackad
- 1 st grön paprika, finhackad
- ½ dl Touch of Taste Umamifond
- 1 msk grovkrossad svartpeppar
Gör så här:
- Hacka lök och Paprika i fina tärningar
- Blanda samman alla ingredienser
Stek 2 st skivor surdegsbröd alternativt rågbröd i smör tills att brödet är gyllenbrunt och krispigt. Bred Russian Dressing på båda skivorna. Toppa den ena brödskivan med surkål och gruyèreost. Gratinera osten snabbt i salamander, ugn eller med gasolbrännare. När mackan är gratinerad lägger man rikligt tunt skivad rostbiff och pastrami på ost och surkålsmackan. Skiva saltgurka och lägg ovanpå köttet. Avsluta med att lägga brödskivan med Russian Dressing på toppen (dressingsidan nedåt). Dela Sandwichen och servera.