Det hela började med den svenska kocken Tore Wretman som en gång i tiden skapade förrätten Toast Skagen – en smörstekt eller rostad skiva formfranska, toppad med en krämig röra med räkor. Namnet syftar förstås på Skagen i Danmark, även om den inte är lika vanligt förekommande i vårt grannland i väst.
Numera i flera varianter
En klassisk Skagenröra görs traditionsenligt på majonnäs, räkor och dill, men allt eftersom har flertalet varianter på sommarfavoriten dykt upp. För de som föredrar vegetarisk mat finns det till och med alternativ med tofu istället för skaldjur.
Vi älskar röror – dels för att de är utmärkta att servera som tillbehör till sommarmaten och dels för att det är enkelt att göra mycket på en gång.
Färskost och crème fraiche istället för majonnäs
I vår variant av den klassiska röran blandar vi ner räkor i en krämig bas gjord på Philadelphiaost och crème fraiche. Som smaksättare har vi i några droppar av Touch of Taste Grönsaksfond. Detta ger röran en fyllighet och hjälper dessutom till att lyfta fram de övriga smakerna. Genom att strö över smörgåskrasse och citronzest ger vi röran en fräsch och frisk finish. Hur gott som helst och en riktig vinnare i sommar!
Grillat bröd med räkröra
Ca 10 personer som snacks
- 10 skivor bröd, välj ditt favoritbröd
- 5 msk olivolja
- Räkröra 300g skalade räkor
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl Philadelphia ost
- 2 msk Touch of Taste Eko Grönsaksfond
- 1 ask smörgåskrasse
- 1 msk finrivet citronskal
Dela brödskivorna på mitten, ringla på olivolja och ställ dem åt sidan en stund. Hacka räkorna och blanda dem med crème fraiche, fond, halva asken klippt krasse, Philadelphia ost och smaksätt med salt och svartpeppar. Grilla brödet, lägg det på serveringsfat och toppa med räkröran. Strö över citronskal och extra krasse.