Krämig Svampstroganoff som klimatsmart husmanskost

Klassisk husmanskost går hem i alla väder, men kanske framförallt på hösten då vi gärna värmer oss med grytor och stuvningar fyllda med varma och runda smaker.

Den svenska hösten är förknippad med massor av spännande och vilda smaker och aromer som vi gärna tar vara på. Det är vardagslyx att kunna förgylla sin matlagning med smak av läckra rotfrukter och smakrika bär. Men den kanske största favoriten är ändå att få laborera i köket med skogens guld – svamp.

Klimatsmart

Visste du att det går hur bra som helst att byta ut kött mot svamp i diverse rätter för ett klimatsmart alternativ? Dessutom blir det lika gott – om inte godare!

Vi har använt svamp som ersättare i en krämig Stroganoff. I just detta recept har vi haft i blandad svamp vilket är perfekt för storkök och restauranger som har diverse svampsorter över. Mindre spill och bättre för miljön! Men det går förstås lika bra att bara använda sig av bara en sort.

Svensk klassiker

Stroganoff är från början en rysk rätt men har kommit att bli en av de allra mest älskade husmansrätterna i Sverige och serveras i allt ifrån skolköket som på finare restauranger som hyllar svenska klassiker.

Som pricken över i droppar vi i Bong Touch of Taste Svampfond i vår svampvariant av rätten. Fonden höjer smaken på de övriga ingredienserna och ger Stroganoffen en extra smakkick!

Svamp Stroganoff

10 personer

  • 100 g smör
  • 4 dl hackad lök
  • 3 msk hackad vitlök
  • 1,5 kg blandad svamp, skivad
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl dijonsenap
  • 1 dl japansk soja
  • 5 dl mjölk 3%
  • 5 dl grädde
  • 3 msk Bong Touch of Taste Svampfond
  • Maizena

Till servering:
Kokt ris

Gör så här:
Fräs löken, vitlöken och svampen i smöret. Låt det mesta av vattnet koka bort. Tillsätt tomatpuré och låt allt fräsa ytterligare 1 minut. Tillsätt fond, soja, mjölk och grädde. Låt grytan koka långsamt i 5 minuter. Blanda Maizena med vatten och red grytan. Smaka av med fond, soja, salt och peppar. Servera grytan tillsammans med ris.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.