Den svenska hösten är förknippad med massor av spännande och vilda smaker och aromer som vi gärna tar vara på. Det är vardagslyx att kunna förgylla sin matlagning med smak av läckra rotfrukter och smakrika bär. Men den kanske största favoriten är ändå att få laborera i köket med skogens guld – svamp.
Klimatsmart
Visste du att det går hur bra som helst att byta ut kött mot svamp i diverse rätter för ett klimatsmart alternativ? Dessutom blir det lika gott – om inte godare!
Vi har använt svamp som ersättare i en krämig Stroganoff. I just detta recept har vi haft i blandad svamp vilket är perfekt för storkök och restauranger som har diverse svampsorter över. Mindre spill och bättre för miljön! Men det går förstås lika bra att bara använda sig av bara en sort.
Svensk klassiker
Stroganoff är från början en rysk rätt men har kommit att bli en av de allra mest älskade husmansrätterna i Sverige och serveras i allt ifrån skolköket som på finare restauranger som hyllar svenska klassiker.
Som pricken över i droppar vi i Bong Touch of Taste Svampfond i vår svampvariant av rätten. Fonden höjer smaken på de övriga ingredienserna och ger Stroganoffen en extra smakkick!
Svamp Stroganoff
10 personer
- 100 g smör
- 4 dl hackad lök
- 3 msk hackad vitlök
- 1,5 kg blandad svamp, skivad
- 1 dl tomatpuré
- 1 dl dijonsenap
- 1 dl japansk soja
- 5 dl mjölk 3%
- 5 dl grädde
- 3 msk Bong Touch of Taste Svampfond
- Maizena
Till servering:
Kokt ris
Gör så här:
Fräs löken, vitlöken och svampen i smöret. Låt det mesta av vattnet koka bort. Tillsätt tomatpuré och låt allt fräsa ytterligare 1 minut. Tillsätt fond, soja, mjölk och grädde. Låt grytan koka långsamt i 5 minuter. Blanda Maizena med vatten och red grytan. Smaka av med fond, soja, salt och peppar. Servera grytan tillsammans med ris.