Läcker Balkanrätt som passar alla

Cevapi eller cevapcici är en kryddig färsrätt som härstammar från Balkanländerna. Men läckerheten, som oftas serveras i pitabröd, ihop med ajvar och grönsaker, har vunnit mark och är numera även populär i övriga Europa.

Ordet ćevapčići är sydslaviska och härstammar från det turkiska ordet kebap, det vill säga det vi i Sverige känner som kebab. Och det är kanske inte så konstigt att orden är besläktade – själva rätten i sig påminner nämligen om en klassisk kebab i bröd.

Och även om cevapin är nationalrätt i Bosnien och Hercegovina är den även vanligt förekommande i närområdet, där den kan serveras med olika prägel beroende på nation och plats.

Perfekt för storkök

Det är läckerheten i kombination med enkelheten som gör att cevapin är en favorit hos både unga och gamla. Och eftersom att rätten bygger på färs är det enkelt att variera den – här har vi exempelvis tagit fram ett recept på kycklingcevapi. För storkök och restauranger är detta en perfekt rätt att ha på menyn då det är enkelt att skala upp receptet på själva färsbiffarna.

Vi smaksätter våra färsbiffar med Bong Touch of Taste Ekologisk Kycklingfond som har en härlig bas av rostad kyckling. Några droppar av denna i färsblandningen och biffarna får en välbalanserad syra samtidigt som smaken av kyckling lyfts fram. Efter att ha stekt på biffarna är det sedan bara att servera med bröd, ajvar, kaymak och grönsaker. Låt det väl smaka! Eller prijatno! Som man säger på bosniska.

 

Kyckling Ćevapčići

10 personer

  • 1,25 kg kycklingfärs
  • 100g gul lök, finhackad/riven
  • 40g mixad vitlök
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl kolsyrat vatten
  • 0,5 dl Bong Touch of Taste Ekologisk Kycklingfond
  • 1 msk paprikapulver, starkt
  • salt och svartpeppar

 

Lös upp bikarbonatet med kolsyrat vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke. Täck bunken väl och låt stå i kylen i minst 12 timmar, gärna upp till 24 timmar. Det ger godast smak och bäst konsistens på biffarna om köttet får stå i kylen ett bra tag. Fukta händerna och forma till avlånga biffar. Stek dem i olja ca 3 minuter på varje sida eller grilla dem på grillen. Servera med bröd, ajvar, kaymak och grönsaker.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.