Vad vore en sommar utan grillad kyckling? Och även om kycklingköttet är utsökt i sig är förstås kryddningen den som sätter pricken över i. Vi sticker ut hakan och kryddar vår med chilifrukten piri piri.
Piri piri är en av de minsta chilifrukterna och går även under smeknamnet African Red Devil, det vill säga den afrikanska röda djävulen. Något som vittnar om vilken hetta frukten kommer med.
Högt på Scoville-skalan
Styrkan ligger på runt 100 000 Scoville och har man inte koll på vad det innebär kan man göra jämförelsen att jalapeño ligger någonstans mellan 2 500 och 8 000 Scoville och cayennepeppar på runt 30 000 Scoville.
Men låt dig icke skrämmas – varsamt använt tillför piri piri en balanserad bakgrundshetta som ger en rund och fyllig smak när det står helgrillad kyckling på menyn.
Fond balanserar
För att boosta kryddningen än mer använder vi oss av Bong Touch of Taste Umamifond. Fonden sammanflätar de övriga kryddorna och ger en fräsch och fin smakbalans. Resultatet blir en grillupplevelse som matgästerna sent kommer att glömma!
Piri piri Kyckling
10 personer
- 4 st kycklingar, hela
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 dl Piri piri sås
- 1 msk salt
- 1 dl olivolja
- 2 msk Bong Touch of Taste Umamifond
- Blanda samman ingredienserna till marinaden
- Tvätta kycklingarna noga under rinnande vatten, skär av vingtipparna och eventuellt överflödigt skinn.
- Dela kycklingen över ryggen och bred ut kycklingen så att brösten möts i mitten av den tillplattade kycklingen
- Gnid in kycklingarna i marinaden och låt stå svalt i ca 1 timme
- Grilla kycklingarna på grill eller i ugn på 175 grader i 50 minuter
- Servera med sallad, valfri grillsås och potatisklyftor