Lobster roll – street food i lyxig tappning

En av de stora stjärnorna i street food-världen är den amerikanska klassikern lobster roll. Den består i stora drag av bröd fyllt med hummerröra, men finns numera i flera olika tappningar.

Dagens många varianter kan dock härledas tillbaka till två ursprungsformer – Maine, som görs på kallt hummerkött och Conneticut, som görs på varmt.

Enligt ”Encyclopedia of American Food and Drink” såg lobster roll dagens ljus under sent 1920-tal i New England, i nordöstra USA. Sedan dess har rätten spridit sig och serveras numera på restauranger över hela världen. Och i och med den era av food trucks vi numera lever i har lobster rolls blivit ett populärt inslag på lunchen, i farten eller som kvällssnacks.

Stjärnan i rätten är självfallet hummerköttet som hackas upp och blandas med tillsammans med exempelvis crème friache, majonnäs eller något annat krämigt och gott och fördelas sedan i brödet. För att förstärka den delikata hummersmaken går det utmärkt att använda Bong Touch of Tastes MSC-märkta hummerfond till salladsröran. MSC-märkningen är ett bevis på att hummern är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljö

Men det går även bra att använda någon av Bong Touch of Tastes övriga fonder som smaksättare. Bong Touch of Tastes Ekologiska Kycklingfond tillsammans med citron, tabasco, schalottenlök, selleri och créme fraiche blir till exempel en ljuvlig hummersallad att servera i en lobster dog, ett bröd som till utformningen närmast påminner om ett korvbröd.

Brödet görs enkelt i det egna storköket och kan även det kryddas med en fond från Bong Touch of Taste. Resultatet blir uppskattat både som förrätt, som snacks och på buffébordet. En enkel rätt med lyxig touch som går hem i alla åldrar.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.