Lyxig snabbmat med aiolitwist

När det står moules frites på menyn är det många som drar på smilbanden. Denna belgiska nationalrätt som vunnit hjärtan över hela världen är en perfekt kombination av snabbmat och lyx.
Musslorna kan kokas i valfri lag men vanligen handlar det om en lag gjord på grädde och vin. Till musslorna serveras sedan friterade och krispiga pommes frites och sist men inte minst en kall och god dippsås.

Aioli på annorlunda vis

Aioli, det vill säga en vitlökskryddad majonnäs, är ett populärt och vanligt tillbehör till moules frites. Vitlöken ger såsen en unik och skarp smak som gifter sig bra med musslorna.
Vi älskar aioli till våra moules frites och har valt att sätta en twist på den. Istället för att göra den på en traditionsenlig majonnäs gör vi den istället på sötpotatis, vilket ger såsen en puréliknande konsistens som blir himmelskt god!

Lyft smaken med fond

Sötpotatisen får helt enkelt kokas mjuk och svalna. Därefter vispar vi sönder den och tillsätter Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond, vitlök, lime, dijonsenap och äggula. Slutligen har vi i oljan som, precis som när man gör majonnäs, tillsätts i en tunn stråle vid vispning.
När ni känner er nöjda med konsistensen är det bara att smaka av med salt och peppar och alternativt några extra droppar fond. Fonden höjer smaken på aiolin genom att låta samtliga ingredienser komma fram ytterligare. Resultatet blir en krämig sås med rund smak som blir kronan på verket när ni serverar lyxiga moules frites!

Sötpotatisaioli

  • 200 g sötpotatis (skalad, i bitar)
  • ½ dl Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond alt. Grönsaksfond
  • 2 st vitlöksklyftor (finhackade)
  • ½ dl limesaft
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 3 st äggulor
  • 6 dl rapsolja
  • Salt och peppar
  1. Koka potatisen helt mjuk (ca. 20 minuter) och låt den ånga av och svalna några minuter.
  2. Lägg potatisen i en bunke och vispa sönder den med en elvisp.
  3. Rör i vitlök, lime, senap och äggula.
  4. Vispa i oljan med tunn stråle och smaka av med salt, peppar och fond.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.