Mandu guk är en soppa gjord på en klar eller lätt grumlig buljong med mandu. Den är mild, smakrik och väldigt mättande. den har också kulturell betydelse i Korea – många skulle klassa den som comfort food, det vill säga mat som får en att må bra.
En modern klassiker
Vi har tagit fram en modern och smakrik tolkning av den koreanska klassikern Mandu guk som passar utmärkt för storkök, lunchserveringar eller restauranger som vill erbjuda något som är både tröstande och fyllt med smak.
Dumplingfyllningen görs på kycklingfärs, glasnudlar, vitlök, purjolök och salladskål – smaksatt med Mrs Cheng’s japanska soja, sesamolja och en nypa socker för balans. Ett ägg och lite majsstärkelse binder ihop allt till en saftig, smakrik färs. Fyllningen formas i gyozaplattor och kokas sedan mjukt i vatten tills de är precis klara.
Buljongen bär rätten
Buljongen kokas snabbt ihop på vatten, Touch of Taste Kycklingfond, morot, vitlök, ingefära och sesamolja – en enkel konstellation där fonden ger djup och rundhet utan att dominera. Efter några minuter silas den klar och blir sedan basen som bär hela rätten.
Till soppan serveras ett luftigt, tunt äggpapper, som steks varsamt, rullas och strimlas innan det får gå ner i den varma soppan strax före servering. Toppa med salladslök, rostade sesamfrön och gärna lite chiliflakes för extra sting.
Mando guk
Dumplings
- 40 g glasnudlar, kokta eller blötlagda
- 3 st klyftor vitlök
- 10 cm purjolök, finhackad
- 500 g kycklingfärs
- 3 dl salladskål, finhackad
- 2 msk Mrs. Cheng´s Japansk soja
- 2 tsk sesamolja
- 1 tsk strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 1 st ägg
- 1 förp gyozaplattor tinade (à 300 g)
Buljong
- 3 liter vatten
- 150 g Touch of Taste Kycklingfond
- 1 st morot, strimlad
- 4 st klyftor vitlök, krossade
- 3 cm färsk ingefära, skivad
- 2 tsk sesamolja
Omelett (äggpapper)
- 2 st ägg
Till servering
- 3 st salladslökar, skivade
- 2 msk sesamfrön, rostade
- Ev. chiliflakes
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Förbered alla ingredienser till fyllning till dumplingarna.
- Mixa alla ingredienser utom gyozaplattorna till en grov massa.
- Lägg ½ msk färsblandning på en gyozaplatta och vik ihop till ett knyte.
- Koka upp vatten och tillsätt alla ingredienser till buljongen. Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av och sila buljongen.
- Vispa ihop äggen och stek dem på svag värme i en vid panna utan att äggen tar färg. När äggen är stekta på båda sidor, rulla ihop dem till en rulle och låt svalna.
- Koka dumplingarna på svag värme i ca 8 minuter.
- Strimla äggpappret i tunna strimlor.
- Innan servering lägg i äggpappret i soppan och låt det bli varmt,
- Lägg upp i tallrikar och toppa med strimlad salladslök, sesamfrö och ev. chiliflakes.