När marinaden gör jobbet

Oxfilé på japanskt vis – så kan Biff Tataki sammanfattas. En rätt som är mycket populär i Japan som förrätt eller som en av flera smårätter i en buffé.

I princip går tillagningen av Biff Tataki ut på att man halstrar oxköttet som hastigast för att sedan låta det duscha i en marinad som man låtit kallna. Innanmätet på köttet är alltså rått och det är bara ytan som blir tillagad. Vid servering skärs köttet upp i tunna skivor och läggs på ett fat.

Att rätten är döpt till Biff Tataki är inte så konstigt. Det betyder nämligen att servera kött rått eller bara lite lätt tillagat, på japanska. Det är med andra ord marinaden som gör det större jobbet och tillför smakerna och alltså den man bör lägga mest krut på. För storkök och restauranger är Biff Takati tacksamt eftersom att marinaden går att förbereda långt innan och själva tillredningen av köttet går på ett kick. Ett utmärkt sätt att sätta guldkant på en trerättersmiddag eller ett buffébord.

Marinaden går förstås att variera, men japansk soja är en huvudingrediens. Utöver det går det fint att prova sig fram. Vi tipsar om att ha i en skvätt Touch of Taste Oxfond för att lyfta smaken på köttet och göra den kraftigare. I vår marinadvariant har vi även i sesamolja, ingefära och citronzest för att ge rätten balanserade och friska toner.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.