Nu smakar rotfrukterna som bäst

Under hösten är det ruggigt, kallt och mörkt. Men det finns också ljusglimtar. En av dem är att alla våra goda svenska grödor når sin storhetsperiod.
Att välja att tillaga mat efter säsong är både klimatsmart och plånboksvänligt. Dessutom tar man tillvara på råvarorna när de smakar som allra bäst.

Hurra för palsternackan

För oss i Norden är det rotfrukter som gäller på hösten, ingredienser som gör sig utmärkt i grytor och soppor som både smakar gott och värmer. Vi vill lyfta fram palsternackan lite extra. Den har samma form som, och är släkt med, moroten men smakar annnorlunda. Palsternackan är gulvit och förutom att ha i ovan nämnda hösträtter är den supergod att baka i ugnen.

Svensk-asiatisk variant

I vårt recept på bakad palsternacka har vi valt att servera sojamajonnäs som tillbehör. Sojamajonnäsen smaksätter vi Mrs Cheng’s soja, en god och fyllig soja är smaksatt med tydlig smak av svamp, sälta och umami.

Att ugnsbaka och servera palsternacka ihop med sojamajonnäs är ett gott, enkelt och finurligt sätt att presentera en fusionrätt som kombinerar den svenska hösten med smaker från öst.

Bakad Palsternacka med Sojamayo och Sojarostade Solroskärnor

Bakad Palsternacka

  • 1 kg Palsternackor
  1. Slätt ugnen på 130 grader
  2. Tvätta Palsternackorna noggrant och torka av den så de blir helt torra
  3. Baka av Palsternackorna med skalet på i ca 45 minuter eller tills de blivit mjuka

 

Sojamayo
Ger ca 4 dl sås
  • 2 st äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk vit vinäger
  • 3 dl rapsolja
  • 3-4 msk Mrs Cheng Japansk soja
  • Tillagning
  1. Slå sojan i en liten kastrull, låt det koka upp och koka tills hälften återstår. Kyl sedan sojan.
  2. Rör ihop äggula, dijon och vinäger. Vispa i oljan med en tunn stråle. Avsluta med att tillsätta sojan lite i taget.
  3. Smaka dig fram till lagom smak och sälta.
Sojarostade Solroskärnor
  • 250 g Solroskärnor
  • 1 msk Mrs. Cheng´s Japanese Soy
  1. Rosta Solroskärnorna i torr stekpanna tills de blir gyllenbruna
  2. Slå över Soja och fortsätt rosta tills kärnorna är torra.
Dela upp Palsternackan i mindre bitar.
Lägg upp Palsternackan på tallrik. Spritsa Mayo och strö över Solroskärnor. Garnera gärna med färska örter och blommor.

Tillhörande Recept

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med den.

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.