Populär streetfood med svamptouch

Shawarma är streetfood från Mellanöstern och numera även ett etablerat inslag bland våra svenska foodtrucks och restauranger. Vår vegetariska variant är en fusion mellan det spännande Mellanösternköket och våra svenska naturtillgångar. 
Precis som kebab är shawarma kött – oftast lamm eller kyckling – som roterar och grillas samtidigt. Namnet shawarma betyder dessutom roterande. Köttet skärs sedan i tunna skivor och läggs i en rulle eller pitabröd tillsammans med ingredienser som grönsaker och sås.

Fusion med svamp

Vi gillar att experimentera och har testat oss fram till en vegetarisk take på shawarma då vi bytt ut köttet mot läcker ostronskivling. Ostronskivlingen är en av världens mest odlade matsvampar och har högre halt torrsubstans än många andra svampar, vilket innebär att det blir mer svamp kvar i pannan efter tillagning jämfört med många andra.
När ni tillagar ostronskivling kan hela svampen dessutom användas, vilket gör det enklare att skära den i tunna skivor. Smaken är aromatisk och hamnar någonstans mellan champinjon och shitake. Med andra ord är den utmärkt att ha i en rätt som shawarma eftersom svampsmaken inte tar över för mycket.

Marinera med fond

I vår marinad har vi i torkade kryddor som gurkmeja, chili, spiskummin, vitlök, paprika och salt. Dessa blandar vi sedan med olivolja och penslar. Därefter gör vi en slags fondmarinad på Touch of Tastes Grönsaksfond, citronsaft och honung som vi penslar svampen med både innan och under tillagning.
Touch of Tastes Grönsaksfond tillför en djup och bred smak från rotsaker och örter. Den bidrar även med att lyfta smaken på resterande smaker och låter dem komma fram på ett tydligt och balanserat sätt. Både oljemarinaden och fondmarinaden går att blanda ihop innan beredning. Det funkar dessutom fint att spara dem i kylen och använda igen!
Shawarma på Ostronskivling
10 personer
Ingredienser
 • 1750 g ostronskivling
 • 1 dl olivolja
 • 1 tsk salt
 • 2 tsk spiskummin
 • 2 tsk koriander, torkad
 • 2 tsk vitlökspulver
 • 2 tsk chilipulver
 • 2 tsk gurkmeja, pulver
 • 2 tsk rökt paprikapulver
 • ½ dl Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
 • 1 tsk chiliflakes
 • 1 dl citronjuice
 • 1 dl flytande honung
 1. Värm ugnen till 200 grader
 2. Stek svampen hel i cirka 4 – 5 minuter på varje sida. Svampen är klar när all vätska har avdunstat.
 3. Lägg upp svampen på hushållspapper.
 4. Blanda de torra kryddorna med resterande olja och pensla svampen med oljeblandningen.
 5. Trä upp svampen på spett. (Har man inte ett stort spett kan man bygga shawarman på höjden och trä i 3 – 4 mindre spett som stöd.
 6. Blanda samman fond, citronsaft,flytande honung och pensla svampspettet med blandningen.
 7. Baka av spettet i 10 minuter i ugnen. Ta sedan ut spettet och pensla på ytterligare av fondmarinaden. Baka sedan i 10 minuter till.
 8. Ta ut ur ugnen och skiva spettet tunt från kanterna och inåt
 9. Servera med libabröd, skivad rå lök, picklad gurka, tomat, sallad och en god sås.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.