Rätt fond med rätt vin ger ljuvlig tupp

Att långkoka i vin gör susen för segt kött – resultatet blir mört och saftigt. Tekniken har använts i århundrande, framförallt av de mindre välbärgade som inte hade samma tillgång på mört kött som de mer bemedlade. Coq, som är franska för tupp, hade man dessutom på gården till den blev mycket gammal, därmed gav den också ett kött av det mer svårtuggade slaget.

Coq au vin, det vill säga tupp i vin, är en klassisk rätt som blev populär i Sverige på 60-talet, när vi började intressera oss för fransk matlagning. Rätten har sedan behållit sin plats i svenskarnas hjärtan och finns i dag i en rad varianter – till exempel är det numera vanligt att byta ut tupp mot kyckling eller höna. Vinet ska vara rött och enligt tradition härstamma från den franska regionen Bourgognen, men det går givetvis bra att använda andra rödviner också.

Att koka i vin är däremot inte enbart något fransmännen sysslade, det finns recept från så långt tillbaka som till romarriket med tydliga instruktioner hur man gör och vilket vin som bör användas. Det går även fint att marinera fågeln i vinet tillsammans med lök och kryddor för att sedan koka den – och gärna länge. Ju längre du kokar grytan, desto smakrikare blir den.

Coq au vin är, precis som andra grytor, en rätt som är tacksam att laga och servera till många. En bra fond är förstås en av de essentiella ingredienserna i grytor och ger dem både karaktär och prägel – dock är det förstås viktigt att använda rätt fond i rätt sammanhang. Bong har tagit fram tre nya fonder i förpackningar på två liter, däribland en god och välbalanserad Kycklingfond. Därför är det nu ännu smidigare att tillaga denna smakrika klassiker som både mättar och behagar.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.