Risotto – en italiensk favorit både till vardag och till fest

Risotto är en rätt som inte bara älskas i ursprungslandet Italien utan över hela världen. Risanrättningen går att variera i en mängd olika varianter och kan serveras både som vardagsmat och som en lyxigare förrätt eller varmrätt.

Risotton såg dagens ljus i samband med att araberna introducerade riset i Italien och Spanien under medeltiden. Det fuktiga medelhavsklimatet bidrog till utmärkta förutsättningar för att odla kortare rissorter. Till en början var riset en råvara för de mer bemedlade, men i takt med att tillgången på det lokalt odlade riset ökade blev det också mer tillgängligt för de lägre klasserna.

Det tros vara i Milano som risotton utvecklades – staden var under spanskt styre under närmare två århundraden och med paellans framfart i Spanien blev risotto någon slags Milanovariant.

I dag serverar flertalet restauranger och storkök världen över risotto, oavsett om de placerar sin meny i det italienska köket eller ej. Rätten är enkel att komponera och variera men tar lite tid. Därför är det påpassligt att tillaga rejäla satser när man ändå är igång.

Varför inte sätta elegans på nyårsaftonens meny med en utsökt hummer-risotto som förrätt? Den krämiga och lena konsistensen på risotton smaksatt med Touch of Taste Hummerfond kittlar smaksinnena och ger en lyxig start på festligheterna. Med sin autentiska hummersmak förvandlar Touch of Taste Hummerfond helt sonika en enkelkomponerad risotto till en ljuvlig och praktfull nyårsrätt.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.