Buljong eller ej – Veloutén räknas till en av de fyra franska grundsåserna och tillreds i stora drag precis som vit grundsås, eller bechamel som den också heter. Vår version av Velouté är inspirerad av en klassisk bearnaisesås och precis som när man tillagar bea monterar vi i smöret strax innan servering.
Smöret är en av huvudrollsinnehavarna i Bea-Velouté och är den råvara som ger såsen sin oemotståndliga konsistens. Denna kombinerat med en klassisk kryddning bestående av dragon, vinäger och schalottenlök och såsen är biff.
Vi väljer dessutom att smaksätta vår Bea-Velouté med Touch of Taste Kycklingfond som vi har i precis innan såsen ska redas.
Touch of Taste Kycklingfond får sin runda och balanserade smak av ugnsrostad kyckling och gör sig perfekt i både såser, soppor och grytor. Som en av ingredienserna i vår bea-velouté blir fonden en tydlig smakförbindare som ger såsen extra fyllighet.
I vårt recept nedan har vi valt att ta i 45 milliliter av Touch of Taste Kycklingfond, men detta är naturligtvis inget som är hugget i sten. Smaka er fram för att se hur mycket ni föredrar. Oavsett kommer slutresultatet bli både sammetslent och supergott!
Bea – Velouté
10 personer
- 3 st hackade schalottenlökar
- 20 g hackad färsk dragon
- 400 g rumstempererat smör
- 30 ml äppelcidervinäger
- 45 ml Bong Touch of Taste Kycklingfond
- 500 ml grädde
- 150 ml vatten
- Majsstärkelse utrört i vatten efter behov
Gör så här:
- Fräs schalottenlöken i ett par matskedar smör. Tillsätt dragon och låt fräsa i 1 minut.
- Häll i vinägern och reducera till hälften.
- Tillsätt grädde, fond och vatten. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
- Red av såsen med majsstärkelse och vatten. Håll såsen ganska tunn. Koka i 5 minuter
- Montera i smöret i såsen precis innan servering. Smaka av med salt och peppar.