Shoyu – så förhöjer japansk soja din ramen

När det kommer till att skapa en riktigt god skål ramen, är det ofta buljongen som får mest uppmärksamhet – och det med all rätt. Men vad som verkligen definierar smaken i en shoyu-ramen är den sojasås som används som smaksättare. Shoyu är nämligen det japanska ordet för soja.

Sojan i centrum

Sojasåsen har sitt ursprung i Kina, där den har använts i över 2000 år och fortfarande tillverkas enligt traditionella metoder. Att brygga soja ses som ett hantverk – och bara soja som tillverkas i Kina anses fullt ut autentisk enligt kinesisk tradition. Kvaliteten avgörs av faktorer som råvaror, doft, smak och färg.
I en shoyu-ramen, där buljongen baseras på sojasås, får rätten sin djupa umamismak, lätt sälta och runda fyllighet just från den fermenterade sojan. Det både förhöjer och balanserar – oavsett om ramenbasen är kyckling, fläsk eller vegetabilisk. En riktigt bra sojasås förtjänar att stå i centrum.

En autentisk smak av Asien

I Sverige har Mrs Cheng’s blivit ett välkänt namn för just soja av hög kvalitet. Sojan bryggs och tillagas fortfarande i Kina, enligt tradition, och är klassad som First grade – den högsta kvalitetsklassen. Det innebär att den är gjord på fermenterade sojabönor och har precis den djup och balans som krävs i exempelvis en shoyu-ramen.
När du lagar ramen– särskilt shoyu – är valet av sojasås avgörande. Mrs Cheng’s japanska soja är lite ljusare i tonen och passar perfekt i ramen, där den lyfter buljongen utan att ta över. Den ger en balanserad sälta, umami och en lätt sötma som gör att varje sked smakar som något direkt från ett ramenhak i Tokyo.

Shoyu ramen

10 portioner
Soppa
  • 3 l vatten
  • 4 tsk dashipulver
  • 150 g Touch of Taste Kycklingfond
  • ramennudlar, färska
  • Lökolja
  • 5 cm ingefära, finhackad
  • 4–6 st salladslökar, finhackade
  • 3 dl rapsolja
Sojasås
  • 2 dl Mrs. Cheng´s Japansk Soja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 3 tsk mirin
Sidfläsk
  • 1 msk rapsolja
  • 500 g sidfläsk
  • 2 dl sake
  • 2 dl Mrs. Cheng´s Japansk Soja
  • 4 dl vatten
  • 4 tsk socker
  • 5 st salladslökar, i bitar
  • 10 cm ingefära, i bitar
Övrig topping
  • 4 st salladslökar, finhackade
  • 4 st noriark
  • 5 st ägg, löskokta
  • shichimi togarashi eller chiliflakes
Gör så här:
  1. Sidfläsk: Stek fläsket krispigt i olja. Lägg åt sidan.
  2. Värm upp soja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt sake, vatten och socker. Rör om. Lägg i salladslök och ingefära. Avsluta med det stekta fläsket. Täck pannan med lock eller aluminiumfolie och låt sjuda i minst 1 timme.
  3. Sojasås: Blanda soja, salt, socker och mirin i en skål. Ställ åt sidan.
  4. Lökolja: Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme. Lägg i salladslök och ingefära. Låt fräsa någon minut. Ställ åt sidan.
  5. Soppa: Koka upp vatten, dashipulver och kycklingbuljong. Sänk värmen och låt soppan sjuda lätt medan du kokar nudlarna och förbereder toppingen.
  6. Topping: Skär köttet i centimetertjocka skivor. Hacka salladslöken. Dela äggen.
  7. Servera: Fördela sojasåsen i djupa tallrikar. Fyll på med lökolja och därefter soppa. Rör runt. Lägg i kokta nudlar, stekt sidfläsk och en löskokt ägghalva. Avsluta med lite salladslök och chiliflakes.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.