Sojan i centrum
Sojasåsen har sitt ursprung i Kina, där den har använts i över 2000 år och fortfarande tillverkas enligt traditionella metoder. Att brygga soja ses som ett hantverk – och bara soja som tillverkas i Kina anses fullt ut autentisk enligt kinesisk tradition. Kvaliteten avgörs av faktorer som råvaror, doft, smak och färg.
I en shoyu-ramen, där buljongen baseras på sojasås, får rätten sin djupa umamismak, lätt sälta och runda fyllighet just från den fermenterade sojan. Det både förhöjer och balanserar – oavsett om ramenbasen är kyckling, fläsk eller vegetabilisk. En riktigt bra sojasås förtjänar att stå i centrum.
En autentisk smak av Asien
I Sverige har Mrs Cheng’s blivit ett välkänt namn för just soja av hög kvalitet. Sojan bryggs och tillagas fortfarande i Kina, enligt tradition, och är klassad som First grade – den högsta kvalitetsklassen. Det innebär att den är gjord på fermenterade sojabönor och har precis den djup och balans som krävs i exempelvis en shoyu-ramen.
När du lagar ramen– särskilt shoyu – är valet av sojasås avgörande. Mrs Cheng’s japanska soja är lite ljusare i tonen och passar perfekt i ramen, där den lyfter buljongen utan att ta över. Den ger en balanserad sälta, umami och en lätt sötma som gör att varje sked smakar som något direkt från ett ramenhak i Tokyo.
Shoyu ramen
10 portioner
Soppa
- 3 l vatten
- 4 tsk dashipulver
- 150 g Touch of Taste Kycklingfond
- ramennudlar, färska
- Lökolja
- 5 cm ingefära, finhackad
- 4–6 st salladslökar, finhackade
- 3 dl rapsolja
Sojasås
- 2 dl Mrs. Cheng´s Japansk Soja
- 1 tsk salt
- 2 tsk socker
- 3 tsk mirin
Sidfläsk
- 1 msk rapsolja
- 500 g sidfläsk
- 2 dl sake
- 2 dl Mrs. Cheng´s Japansk Soja
- 4 dl vatten
- 4 tsk socker
- 5 st salladslökar, i bitar
- 10 cm ingefära, i bitar
Övrig topping
- 4 st salladslökar, finhackade
- 4 st noriark
- 5 st ägg, löskokta
- shichimi togarashi eller chiliflakes
Gör så här:
- Sidfläsk: Stek fläsket krispigt i olja. Lägg åt sidan.
- Värm upp soja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt sake, vatten och socker. Rör om. Lägg i salladslök och ingefära. Avsluta med det stekta fläsket. Täck pannan med lock eller aluminiumfolie och låt sjuda i minst 1 timme.
- Sojasås: Blanda soja, salt, socker och mirin i en skål. Ställ åt sidan.
- Lökolja: Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme. Lägg i salladslök och ingefära. Låt fräsa någon minut. Ställ åt sidan.
- Soppa: Koka upp vatten, dashipulver och kycklingbuljong. Sänk värmen och låt soppan sjuda lätt medan du kokar nudlarna och förbereder toppingen.
- Topping: Skär köttet i centimetertjocka skivor. Hacka salladslöken. Dela äggen.
- Servera: Fördela sojasåsen i djupa tallrikar. Fyll på med lökolja och därefter soppa. Rör runt. Lägg i kokta nudlar, stekt sidfläsk och en löskokt ägghalva. Avsluta med lite salladslök och chiliflakes.