Smaksätt sommarens grillat med umami

Umami, också känd som den femte grundsmaken, kompletterar de tidigare fyra grundsmakerna – sött, salt, surt och beskt. Den buljongaktiga och runda smaken upptäcktes under tidigt 1900-tal i Japan och har sedan dess tagit hela världen med storm.

Själva namnet umami är en sammansättning av de japanska orden ”umai”, som betyder delikat, och ”mi”, som kan översättas med essens. Och visst är det målande? Smaken tillför nämligen en fyllighet till grytor, såser och soppor. Därtill har umami den unika egenskapen att kunna förstärka och lyfta övriga smaker i anrättningen.

Många förknippar den femte grundsmaken med asiatisk mat, men den är numera även vanligt förekommande hos västerländska restauranger och storkök. Dessutom hittar man umamismaken naturligt i flera livsmedel, som till exempel parmesanost, tomater, lufttorkad skinka och svamp. Dessutom återfinns den i smaksättare som exempelvis soja och fisksås.

Och på tal om det västerländska köket – vi är många som är svaga för grillad mat. Men vad vore grillat utan en god och saftig sås? Med Bong Touch of Taste Umami-fond är det enkelt att piffa upp såsen och ta fram de där riktigt härliga sommarsmakerna. Här bjuder vi till exempel på ett recept på en fantastiskt god barbecuesås som gör sig utmärkt till det mesta i grillväg, vare sig det är kött, fågel, fisk eller vegetariskt.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.