Soja – den perfekta smaksättaren i marinader och såser

Soja är en av de mest mångsidiga och älskade smaksättarna i köket. Oavsett om du använder den i marinader, glazer, såser eller som en enkel dipp tillför sojan en djup och komplex smak som lyfter vilken rätt som helst.

Soja är en naturlig källa till umami, den femte grundsmaken. Denna djupa, rika smak ger en komplexitet till rätter som annars kan kännas platta eller enformiga. I marinader till exempel, hjälper umamin från sojan att ge kött, fisk och grönsaker en extra dimension av smak.

Rundare smakprofil

I soja förekommer även naturligt salt som balanserar de andra ingredienserna i en marinad eller sås, vilket gör att smakerna blandas bättre och ger en rundare smakprofil. Detta gör den perfekt för att framhäva andra ingredienser som till exempel vitlök, ingefära, chili och socker.

Tre goda glazer

Soja hjälper även till att bryta ner proteinstrukturer i kött och fisk, vilket gör att proteinet blir mer mört och saftigt. Denna egenskap gör soja särskilt användbar i marinader för rätter som behöver lite extra omsorg, som kyckling, nötkött eller lax. Dessutom binder soja till sig vatten, vilket hjälper till att behålla fuktigheten i det marinerade köttet under tillagningen.

Vi har tagit fram tre recept på goda glazer som ger en perfekt finish till stekt eller grillat:

Mrs Cheng’s BBQ Sojaglaze gör vi på Mrs Cheng’s Japansk Soja tillsammans med olja, persikomarmelad, pressad lime och sambal oelek.
Satayglaze bygger på en bas av Mrs Cheng’s Japansk Soja som blandas med Mrs Cheng’s Satay grytbas, jordnötssmör, farinsocker och maizena.

Mrs Cheng’s Sojaglaze görs på Mrs Cheng’s Mushroom Soja ihop med hoisinsås, citron, sambal oelek och råsocker.
Nu finns dessutom Mrs Cheng’s Japansk och Mushroom Soja i praktisk 1-litersförpackning, utmärkt för storkök och restauranger.

Mrs Chengs BBQ Sojaglaze

4 personer

  • 1 msk olja
  • 2 msk Mrs Cheng Japansk Soja
  • 2-3 msk persikomarmelad
  • 1 msk pressad lime
  • 1 tsk sambal oelek

Vispa samman alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar. Pensla på flera tunna lager glaze under tiden du grillar. Vill du ha en helt slät glaze så kör den några sekunder i en mixer.

 

Mrs Cheng’s Satayglaze

Räcker till cirka 8-10 personer

  • 1 dl Mrs Cheng’s grytbas Satay
  • 1 msk jordnötssmör
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk Mrs Cheng Japansk Soja
  • 1 tsk maizena utrört i 1 tsk vatten

Häll 1 dl sataysås utan grönsaksbitar i en liten kastrull tillsammans med jordnötssmör, farinsocker och soja. Låt det koka upp och red av med maizena utrört i vatten. Låt det koka upp på nytt och ställ sedan av glazen för att svalna.

Mrs Cheng’s sojaglaze

Räcker till cirka 8-10 personer

  • 2 msk Mrs Cheng´s Mushroom Soja
  • 0,5 dl hoisinsås
  • 1 msk citron, pressad
  • 1-3 tsk sambal oelek
  • 1 msk råsocker

Blanda alla ingredienser till glazen och smaka av med råsocker, citron och soja.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.