Laxens egenskaper som en fet fisk med silkeslen smak blir därmed en utmärkt stjärna när den kompletteras med sojasås. Mrs Cheng’s sojasås tillverkas i Kina och är därmed både autentisk och kvalitativ. Att använda en bra soja gör hela skillnaden för matlagningen. Mrs Cheng’s sortiment består av två alternativ – en mörk kinesisk soja och en ljusare japansk. Den kinesiska varianten har högre salthalt medan den japanska har en längre bryggningsprocess. Vi kopplar i synnerhet den japanska sojan till sushi, och här sluts cirkeln – för i sushi ingår som bekant ofta lax.
Men med sina smakfördelaktiga egenskaper finns det inga gränser för vad den kan användas tillsammans med – droppa det i kokvattnet istället för salt, lyft smaken på kolasåsen till glassen genom att blanda ner lite sojasås, eller tillsätt soja till brynt smör och använd på i princip vilken mat som helst. The sky is the limit!
Här bjuder vi på ett recept på en alldeles underbar sojagravad lax. Smaskig och nyttig och lätt att tillreda i storköket.