Soja och lax – det perfekta paret

Att soja och lax är två smaker gifter sig är knappast någon nyhet. Men vad är det som egentligen som gör den rosa delikatessfisken och den svarta kryddsåsen till en så bra kombo?

Laxens egenskaper som en fet fisk med silkeslen smak blir därmed en utmärkt stjärna när den kompletteras med sojasås. Mrs Cheng’s sojasås tillverkas i Kina och är därmed både autentisk och kvalitativ. Att använda en bra soja gör hela skillnaden för matlagningen. Mrs Cheng’s sortiment består av två alternativ – en mörk kinesisk soja och en ljusare japansk. Den kinesiska varianten har högre salthalt medan den japanska har en längre bryggningsprocess. Vi kopplar i synnerhet den japanska sojan till sushi, och här sluts cirkeln – för i sushi ingår som bekant ofta lax.

Men med sina smakfördelaktiga egenskaper finns det inga gränser för vad den kan användas tillsammans med – droppa det i kokvattnet istället för salt, lyft smaken på kolasåsen till glassen genom att blanda ner lite sojasås, eller tillsätt soja till brynt smör och använd på i princip vilken mat som helst. The sky is the limit!

Här bjuder vi på ett recept på en alldeles underbar sojagravad lax. Smaskig och nyttig och lätt att tillreda i storköket.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.