Sojans resa till de svenska matborden

Sojan har en flera tusen år lång historia och är därmed en av världens äldsta smaksättare. Själva bryggningen ses som ett hantverk i Kina och bara sojasåser som är tillverkade i landet räknas till de autentiska.

Sojans kvalitet bestäms efter råvaror, smak, doft och utseende. Mrs Cheng’s sojasås är klassad som First grade, det vill säga har den högsta graderingen. Detta beror bland annat på att all bryggning och tillagning äger rum i Kina samt att den görs på fermenterade sojabönor, i enlighet med traditionen.

Historien bakom Mrs Cheng’s tar fart i Sverige under 1960-talet när Johnny och Hanna Cheng startade sin import av olika kinesiska livsmedel till Sverige. Den första produkten var hemmagjorda vårrullar som tillagades hemma i det egna köket. Men det var när man började fokusera på soja av hög kvalitet som det började ta fart på riktigt.

För att nå ut till svenska folket tog Johnny saken i egna händer och besökte varje livsmedelsbutik, restaurang och tidningsredaktion han kunde hitta. Han visade upp sojan och instruerade svenskarna hur man använder den som smakförstärkare i svensk matlagning. Och hans passionerade arbete gav resultat. Mrs Cheng’s sojasås är en av de mest populära i svenska kök idag.

Mrs Cheng’s sojasås finn i två varianter – en kinesisk, lite mörkare som är smaksatt med svamp och en japansk, lite ljusare. Båda förgyller matlagningen och tar fram den fylliga smaken i de allra flesta rätter. Här tipsar vi till exempel om läckra och krispiga japanska potatisbullar – perfekt till lunchen.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.