Stor champinjon med asiatisk ton

Är det något vi i Sverige älskar med hösten är det alla smaker den kommer med. Och bland dem är det kanske svampen som står högst i kurs då den sätter guldkant på middagen som få andra naturliga ingredienser.

Det är svamptider vilket betyder att vi kan laga mat med skogens guld i färsk form. Kantareller, Karl-Johan, champinjoner och soppar – alla passar de utmärkt både i grytor som på grillen eller som ersättare till kött för att göra traditionella rätter vegetariska.

Perfekt matsvamp

Vi vill slå ett slag för portabellon, eller trädgårdschampinjonen, som den också kallas. Portabellon är en populär matsvamp eftersom att den dels är god, men även för dess storlek; svamparna är storvuxna och blir därför ett bra substitut till steken eller i hamburgaren.

Förstärk med fond

Svamp är ett vanligt inslag i asiatisk mat och ofta handlar det om shitakesvamp. Men shitaken är dyr att köpa in, varför vi har valt att ta fram en asiatisk gryta med portabellosvamp istället, vilket blir minst lika gott. Och som bekant så gillar vi som jobbar i restaurang och storkök grytor eftersom det är enkelt att tillaga till många.

Vi försteker portabellon hel innan vi skär den i tjocka strimlor. Därpå har vi i den i uppkokat vatten med Touch of Taste Ekologisk Kycklingfond och kryddor. Portabellon får en härlig smak av rostad kyckling tack vare Touch of Taste Ekokologisk Kycklingfond. Dessutom ges hela grytan en fräsch syra som kompletterar de andra smakerna väl. Enkelt och ljuvligt gott!

Asiatisk Portabello

10 personer
Ingredienser
  • 10 st portabellosvampar
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl sesamolja
  • 10 st pak choi
  • 100 g ingefära, riven
  • 6 st vårlök, strimlad
  • 3 st röd chili, finhackad
  • ¾ dl sweet chili
  • 1 dl Mrs. Cheng´s Japansk Soja
  • ½ dl Touch of Taste Ekologisk Kycklingfond
  • 5 st vitlök, klyftor
  • ½ l vatten
  1. Dela Pak Choi i mitten och ånga den i ca 3 minuter. Lägg åt sidan
  2. Plocka ur fot och gälarna under svampen. Stek svampen hel i gjutjärnspanna i olivoljan. Ca 3-4 minuter per sida
  3. Riv vitlök och ingefära. Strimla vårlök och chili
  4. Tag ur svampen ur pannan och skär i tjocka strimlor
  5. Koka upp vatten med fond, sweet chili, sesamolja och japansk soja
  6. Tillsätt riven ingefära, vitlök samt den strimlade svampen. Koka upp och ställ åt sidan
  7. Lägg Pak Choi i botten på en tallrik. Lägg svamp ovanpå och slå över lite av buljongen.
  8. Toppa med strimlad vårlök och chili
  9. Servera med nykokt ris

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.