Det är dags att skörda årets svartkål – denna läckerhet som sticker ut som den ståtliga och snygga i kålfamiljen med sina stora svarta och palmliknande blad.
Populär i Toscana
Precis som sin släktning grönkålen måste den skivas och strimlas för att kunna avnjutas rå, annars blir den stabbig. Däremot gör den sig utmärkt syrad i dressingar och sallader, gräddstuvad eller i en mustig soppa. Svartkålen är populär i Italien och förekommer i synnerhet maträtter från Toscana.
Lyxigare pizzasallad
En klassisk pizzasallad görs vanligen på vitkål men för att lyxa till denna populära sidorätt har vi tagit fram en variant där vi byter ut vitkålen mot svartkål.
När vi strimlat svartkålen blandar vi den med mynta, citron och olivolja för att syra den. Vi tillsätter även Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond som får sin fylliga smak från rotsaker och lök. Det är en naturlig fond med rund smak som bjuder på härlig sötma och rostade undertoner som får svartkålens saftiga smak att komma fram ännu mer. Perfekt att servera till den där lite lyxigare pizzan, eller som en läcker förrätt.
Pizzasallad på Svartkål
- 1 kg svartkål
- 3 msk Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
- 250 g Marconamandlar, hackade
- 1 ½ citron, skalet och saften
- 300 g Pecorino
- 1 ½ dl olivolja
- 2 st spansk peppar, färsk, hackad
- 1 knippe mynta, färsk, hackad
- Salt och peppar
Drag av bladen från stammen på svartkålen. Strimla bladen. Hacka mandel, myntabladen och chili. Riv Peccorino. Gör en dressing av citronsaft och rivet citronskal, fond, olivolja, salt och peppar. Blanda ihop alla ingredienser och massera in dressingen i kålen. Låt vila minst 2 timmar innan servering.