Umami – en fylligare smakupplevelse

Sött, salt, surt och beskt har sedan urminnes tider utgjort de fyra grundsmakerna. Men hela smakpaletten var ändå inte täckt, något den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda vid Kejserliga universitetet i Tokyo insåg när han i början av 1900-talet upptäckte den femte grundsmaken – umami.

Det kan vara svårt att sätta fingret på exakt hur umami smakar. Men någon slags blandning mellan sött, salt och nötigt träffar ganska nära. Många väljer att beskriva smaken som buljongaktig med egenskapen att förstärka övriga smaker med sin rundhet och fyllighet. Om inte annat så bekräftas detta av namnet ”umami” som är en sammansättning av de japanska orden ”umai”, vilket betyder delikat, och ”mi” som kan översättas med essens.

Inte sällan förknippar vi umami med asiatisk mat. Detta beror förstås dels på att smaken härstammar från det asiatiska köket. Misosoppan som du brukar få till sushi är bra exempel på umamismak. Men umami är även vanligt förekommande i det västerländska köket och idag används den femte grundsmaken i rätter på både finare restauranger som storkök.

Dessutom återfinns umamismaken naturligt i flertalet livsmedel så som parmesanost, tomater, lufttorkad skinka och svamp. Även smaksättare som fisksås och soja är rikt på umami. Sojasås fungerar till exempel utmärkt i saltreducerad mat då umamin hjälper till att balansera smaken.

Med Bong Touch of Taste Umami är det enkelt att laga mat med den femte grundsmaken. Fonden är en fyllig smaksättare med naturlig sälta som passar utmärkt till veganska rätter som till kött, fågel eller fisk. Varför inte prova på att använda fonden i en smakrik vegansk köfte.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.